Tässä on kahdeksan syytä, miksi Vietnam peittoaa suosikkikohde Thaimaan

Vietnam ei ole pitkän matkan päässä Thaimaasta. Näiden kahden maan välillä on kuitenkin yllättäviäkin eroja, joissa Vietnam vetää pidemmän korren. Lue, mitä Vietnamissa kaksi vuotta Unescolle työskennellyt Helka Ketonen kertoo aiheesta.

Vietnam on...

... aidompi

Vietnam on hyvin lämmin ja perhekeskeinen maa, jossa autenttinen aasialaisuus on selkeästi läsnä. Paikan päällä näkee, miten perheet kerääntyvät kaislamatolle aterioimaan yhdessä. Kodeissa on esi-isien alttarit, joissa palavat suitsukkeet.

Vietnamissa ei näe länsimaisia mainoksia ja globaalia kulttuuria samalla lailla kuin naapurimaissa. Vanhat aasialaiset traditiot elävät yhä vahvasti.

... ystävällisempi

Vietnamilaiset ovat ystävällisiä ja auttavat todella mielellään turisteja. Hotellien henkilökunta on mukavaa ja halukasta palvelemaan sekä neuvomaan tarvittaessa.

Vietnamilaiset kunnioittavat ulkomaalaisia ja heidän toiveitaan. Saat yleensä sen, mitä pyydät, etkä jotain ihan muuta. Vietnamissa ei ole myöskään bisnesketjuja kuten Thaimaassa.

... halvempi

Vietnamissa kaikki maksaa näppituntumalta yhden kolmasosan siitä mitä Suomessa. Suomalaisittain kahden tähden tasoinen hotelli maksaa noin 25 euroa per yö. Jos aamupala ei ole tärkeä, huoneen saa alle kymmenellä eurolla.

Muista myös tinkiä! Paikalliset yrittävät saada tuotteistaan mahdollisimman korkean hinnan. Sitä ei katsota epärehellisyydeksi vaan taidoksi.

Tinkimisen suhteen on hyvä tiedostaa, että esimerkiksi 100 000 Vietnamin dongia on noin neljä euroa. Jos alat tapella muutamasta tuhannesta dongista, kyse on euroissa muutamasta sentistä. Huomaa, että Vietnam on kehitysmaa, jossa esimerkiksi valtion virkamiehen tulotaso on noin 50 euroa kuussa.

... turvallisempi

Vietnamin turvallisuustilanne on hyvä. Turistin ei tarvitse pelätä pimeässä liikkumista tai aseellisia ryöstöjä, mutta normaalia varovaisuutta pitää toki noudattaa. Pienet näpistelyt ja käsilaukkujen varastaminen turistialueilla ovat yleisyneet viime vuosina.

Vietnamin yhteiskuntapolitiikka suhtautuu sanktioihin voimakkaasti. Turistit ovat edelleen hieman kuin tabuja; heihin ei kajota.Kannattaa kuitenkin huomioida, että hotellihuoneeseen ei tule jättää arvokkaita asioita, ja matkatavaroita ynnä muuta omaisuutta on syytä aina vartioida huolellisesti.

... koskemattomampi

Keski-Vietnamin ranta-alueet ovat kasvaneet hotellikeskittymiksi. Erityisesti Na Trang -alue muistuttaa jo Thaimaan turistirantoja. Muualla rannikolla on kuitenkin vielä vähän turismia verrattuna Thaimaahan.

Tämä tarkoittaa samalla myös sitä, ettei Vietnamissa ole infrastruktuuria palvelemaan turisteja samassa mittakaavassa kuin Thaimaassa.

... omatoimimatkailijan paratiisi

Vietnam on omatoimimatkailijan paratiisi. Vaikka maassa on monenlaisia palveluntarjoajia, pystyy matkailija myös räätälöimään itselleen tai omalle ryhmälleen juuri sen oikean vaihtoehdon.

Juna on loistava tapa liikkua maassa, jos aika antaa myöten. Junat ovat halpoja, hyvätasoisia ja hyviä nukkua. Junassa näkee valtavasti maisemia ja ihmisiä. Myös lentäen pääsee etenemään Vietnamin sisällä edullisesti halpayhtiöiden linjoilla.

... rikas kulttuuriltaan

Vietnamissa on 54 etnistä vähemmistökansaa, joilla on omat kielensä ja kulttuuritaustansa. Nämä kansat asustavat karkeasti kolmella erilaisella ilmastovyöhykkeellä: pohjoinen vuoristoalue, Keski-Vietnamin vuoristoalue sekä Mekong-delta etelässä.

Jos olet kiinnostunut pienistä kulttuureista ja niiden erikoisuuksista, Vietnam on hyvin rikas maailma. Tutustuminen kannattaa aloittaa isompien kaupunkien museoista, ja jatkaa niistä syvemmälle ihmisten pariin. Keski-Vietnamin vuoristoheimojen luo ei vielä päästetä paljoa turisteja. Kannattaa sen sijaan suunnata Hanoista pohjoiseen Kiinan rajalle.

... vähemmän seksiturismin kansoittama

Seksiturismi on Vietnamissa huomattavasti vähäisempää kuin Thaimaassa. Vietnamilaisten siveyskäsityksessä maksullinen seksi on suuri tabu. Naiset, jotka sille tielle lähtevät, ovat hyljeksittyjä omassa yhteisössään.

Sekä Vietnamin valtiolla että YK:lla on erilaisia toimenpiteitä seksiturismin kitkemiseksi. Turistialueilla Keski-Vietnamissa ja Etelä-Vietnamissa ilmiö on yleisempi kuin pohjoisessa.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja