Vietnam tarjoaa aitoja elämyksiä ympäristössä, jota massaturismi ei ole vielä muuttanut. Matkailijan on kuitenkin hyvä muistaa, että kyseessä on kehitysmaa, jonka olosuhteet eivät kaikilta osin vastaa länsimaista tasoa.
Hygienia
Vietnamissa kaksi vuotta asunut ja Unescolle työskennellyt Helka Ketonen nostaa hygieniasta esiin erityisesti yhden tärkeän tekijän: kylmäketjun, jota Vietnamissa ei tunneta.
Eläimet teurastetaan yleensä paikan päällä pienemmissä ravintoloissa ja aamutoreilla. Katukeittäjillä ja pienillä ravintoloilla ei ole jääkaappeja.
− Vietnamissa on tietyt ruoka-ajat: aamiainen, lounas ja illallinen. Myös turistin kannattaa syödä vietnamilaisten rytmissä, koska silloin ruoka on tuoretta. Muina aikoina ruoka on saattanut seistä tunteja auringossa, Ketonen sanoo.
Vietnamilainen katukeittiö houkuttelee maistamaan herkullisia ja halpoja makupaloja. Yksi yleinen paikallinen pikaruoka on paistettu muna.
− Muna tarjotaan usein niin, että keltuainen on hieman raaka. Jos on heikkovatsainen, ei kannata syödä munia ollenkaan. Myös salmonellan vaara on suuri.
− Juomisen suhteen kannattaa välttää jäitä ja tarkistaa pullotetun veden kohdalla, että korkki on todella ollut kiinni, Ketonen lisää.


