Tarotkorteilla pelattiin ensin taroccoa

Kuolema, Hirtetty, Maagikko, Rakastavaiset – kaikki nämä hahmot löydät tarotkorteista. Tarotkorttteja käytetään useimmiten ennustamiseen, mutta alun perin tarot oli italialainen kolmen hengen korttipeli. Mitä kätkeytyy tarotkorttien historian taakse?

Nykyeurooppalaiset pelikorttipakat pohjaavat tarotkortteihin, jotka syntyivät 1300-luvun lopulla pohjoisitalialaisten Milanon, Bolognan ja Ferraran kaupunkien muodostaman kolmion alueella. Korteilla pelattiin taroccoa, joka on todennäköisesti maailman vanhin edelleen Euroopassa pelattava korttipeli, bridgen ja twistin esi-isä. Varhaisimmat pelikortit ovat peräisin 1000-luvun Kiinasta ja Koreasta. Eurooppaan pelikortit kulkeutuivat idästä mahdollisesti 1300-luvun jälkipuoliskolla. Ensimmäiset maininnat korteista ja korttipeleistä löytyvät sveitsiläisen Brefeldin luostarista vuodelta 1377. Muutamaa vuotta myöhemmin pelikortit oli jo ehditty tuomita niin Saksassa kuin Ranskassakin.

Iso ja pieni arkana

Tarotkorttipakka eroaa tavanomaisesta nykypakasta siinä, että sen korttien lukumäärä on 52:n sijasta 78. Tarotpakka koostuu itse asiassa kahdesta eri pakasta: 56 kortin muodotamaa kokonaisuutta kutsutaan pieneksi arkanaksi ja 22 kortin muodostamaa valttikorttipakkaa isoksi arkanaksi. Tarotpakan pienen arkanan kotit ovat olleet tämän päivän länsimaisen standardipakan pohjana. Tarotpakan pienen arkanan kortit jakaantuvat neljään eri maahan, joiden symboleina ovat sauvat, miekat, maljat ja kolikot. Pieneen arkanaan kuuluvat tavallisesta korttipakasta uupuvat neljän maan ritarit, jotka sijoittuvat arvoasemassa kuningattaren ja sotamiehen väliin. Tavallisessa pelikorttipakassa italialaisten symbolien tilalla esiintyvät ranskalaiset vastineet eli hertat, ruudut, padat ja ristit, jotka syntyivät noin 1470-luvulla. 1750-luvulta lähtien ranskalaiset symbolit korvasivat italialaiset jokseenkin kaikissa Italian ulkopuolella tuotetuissa tarotpakoissa.

Kuva: Colourbox

Ensimmäisten tarotkorttipakkojen ison arkanan valttikortit sisälsivät kuva-aiheita muun muassa kirkon opetuksista, pyhimystaruista, saduista, muinaisista hallitsijoista ja ovat mahdollisesti peräisin keskiaikaisista kirkollisista spektaakkelikulkueista, joilla puolestaan on juurensa antiikin roomalaisissa voittojuhlakulkueissa. Yhdessä näihin päiviin asti parhaiten säilyneistä varhaisrenessanssipakoista, milanolaisille Viscontin ja Sforzan mahtisuvuille mahdollisesti 1440-luvun alussa maalatussa Visconti-Sforzan tarotpakassa, nähdään muun muassa naispuolisen paavi Johannan legendaan viittaava kortti paavitar sekä Francesco Sforzan isästä, Muzio Attendolosta, maalattuun pilkkajulisteeseen viittaava kortti petturi , toisesta jalastaan pää alaspäin hirtetty mies.

Visconti-Sforzan 86x170 mm:n kokoiset kortit on maalattu kartonkipohjalle, joka on osittain päällystetty lehtikullalla tai lehtihopealla. Vain neljä korttia – paholainen, torni, kolikoiden ritari ja miekkojen kolmonen – puuttuvat täydellsiestä 78 originaalikortin määrästä. Arvokkaat kortit sijaitsevat nykyisin kolmessa eri paikassa: Accademia Carraran taidemuseossa Bergamossa, Morgan-Pierpontin museossa New Yorkissa sekä bergamolaisen Colleonin suvun kokoelmissa. Pakasta on saatavissa näköispainoksia, joissa puuttuvat neljä korttia on rekonstruoitu.

Ylhäisön huvi

Vastoin yleistä nykytietämystä tarotkortit syntyivät siis niemenomaan pelivälineiksi. Milanon Casa Borromeossa on 1400-luvulta peräisin oleva fresko, jossa nuoret ylhäisön edustajat pelaavat taroccoa yli viiden vuosisadan takaisissa hilpeissä tunnelmissa. Tarocco on edelleen suosittu Italiassa ja myös joissakin Keski-Euroopan maissa, erityisesti Tsekissä. Ranskassa peli on kokenut vahvan uudelleen tulemisen viime vuosikymmenten aikana.

Tarocco on Bezique-sukuisten pelien esi-isä. Siitä käytetään myös nimityksiä tarok, tarock, taroky, tarocchini – maan ja pelipaikan mukaan. Pelin arvellaan syntyneen ylhäisön huviksi joko Bolognassa, Milanossa tai Ferrarassa. Tutkija Michael Dummett puoltaa vahvasti Ferraraa, jossa hauskanpitoa suosineet d'Esten hallitsijasuvun jäsenet rakastivat erilaisia leikkejä ja pelejä. Myös rahvas pelasi taroccoa, mutta pelivälineinä olivat halvemmat, massatuotantoon soveltuvat, puupiirrostekniikalla toteutetut kortit. Edelleen käytössä oleva ranskalainen Marseillesin tarotpakka on yksi tunnetuimmista eurooppalaisen rahvaan suosimista massatuotantopakoista. Sen kuva-aiheisto alkoi kehittyä 1400-1500-lukujen vaihteessa ja vakiintui muotoonsa 1700-luvulla.

Ennustukseen Egyptin lumossa

Kuva: Colourbox

Ensimmänen maininta korttien käytöstä kohtalon ennustamiseen löytyy jo 1500-luvun puolelta, mutta laajamittaisemmin niitä ryhdyttiin käyttämään ennustusvälineinä vasta 1700-1800-luvulla, kun Egypti-innostus valtasi Euroopan. Tarotkorttien syntyhistoriakin yritettiin kirjoittaa aivan uusiksi. Antoine Court de Gebelin (1725-1784) väitti tarotien pohjaavan ikivanhaan egyptiläiseen kirjaan, joka paljasti elämän salaisuudet. Eräs hänen seuraajistaan, Etteila, julisti, että tarotit luotiin 3953 vuotta ennen vuotta 1783 seitsemäntoista maagikon voimin. Otollisessa maaperässä nämä väitteet osoittautuivat erittäin vaikutusvaltaisiksi, ja rakensivat pohjan systemaattiselle tarotien tulkinalle ennustustarkoituksissa. Varsinainen tarotkorttien esoteerinen tulkinta pääsi kunnolla vauhtiin 1800-luvulla, kun ranskalaiset okkultistit Eliphas Lévi Zahedin (1810-75) johdolla linkittivät tarotkortit juutalaisten kabbalaan ja heprealaisten 22 aakkoseen. Salaseura Golden Dawn lisäsi korttien tulkintaan yhteydet astrologiaan ja planeettavoimiin.

Pamela Colman Smith piirsi Arthur Edward Waiten (1857-1942) toiveiden mukaan symbolistiset Rider-Waiten kortit vuonna 1909 nimenomaan esoteerisen tulkinnan välineiksi. Ne kuluvat Golden Dawnin ja Aleister Crowleyn (1875-1947) pakan ohella tämän päivän suosituimpiin tarotin tulkitsijoiden työkaluihin. Kaikkien pakkojen tulkinta pohjasi sille oletukselle, että kortit symboloivat kosmosta energioineen ja toimivat avaimina maailmankaikkeuden mysteereihin.

Tänään tunnetaan satoja erilaisia tarotpakkoja erilaisine suuren arkanan korttien kuva-aiheineen. Ferraran keskustassa sijaitsevasta, aikoinaan d'Esten suvulle kuuluneesta linnasta ja mahdollisesti tarocco-pelin syntypaikasta voi ostaa myös tarotien pohjalta kehittyneet yksinkertaisemmat scaponekortit italialaisten suosimaa peliä varten. Samaan aikaan tarotkortteja käytetään ympäri maailman tarotistunnossa, joissa kortit toimivat niitä lukevan tulkintavoimia stimuloivina katalysaattoreina, kun hän yrittää auttaa kysyjää tämän mieltä askarruttavissa ongelmissa.

MTV/Helmi

Teksti: Suvi Ruotsi

Kuvat: Shutterstock, Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat