Tarot-luennassa kuolemakin voi olla tervetullut kortti

Mystikko Alexander XIII katsoo Tarot-korteista asiakkaan menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden. Tarot on psykologinen peili, joka ei pakota mihinkään. – Tarot heijastaa näiden ikivanhojen viisauksien kautta sitä, mitä sun elämässä tällä hetkellä tapahtuu, Alexander kuvaa.

Helsingin keskustan Kolmen sepän patsaalla voi törmätä omalaatuiseen näkyyn: mustakaapuinen pitkätukka istuu liinalla verhotun pöydän edessä Tarot-korteista ennustaen. Mystikko Alexander XIII viettää kesäpäivänsä ulkosalla ohikulkijoiden menneisyyttä, nykyhetkeä ja tulevaisuutta setvien.

Alexander on tutkinut taikuuden ja magian maailmaa pienestä pitäen.

– Mummo opetti mua jo pienenä katsomaan tulevaa heittelemällä luita ja lukemalla pelikorteista. Hyvin pitkään uskoinkin siihen mystiseen voimaan, mikä niissä on, kunnes tutustuin tarkemmin siihen, mikä psykologia tässä on taustalla, Alexander kuvaa.

Legendaa jatkamassa

Tavallisen kuolevaisten maailmassa Alexanderin nimi on Pasi Hyvärinen. Taiteilijanimi Alexander XIII juontaa juurensa 1960-luvulle, taiteilija Johannes Hyväriseen.

– Sama sukunimi kuin mulla, ollaan kaukaista sukua. Se oli aikamoinen legenda taikuripiireissä siihen aikaan, ja on edelleen näille vanhoille alan harrastajille ja ammattilaisille.

Myös vanhemman koulukunnan Hyvärinen vaihtoi sukunimensä. Taiteilijanimeksi tuli Alexander Casso.

– Mä sitten saman suvun edustajana yksinoikeudella jatkoin legendaa. Aloin esiintyä Alexander-nimellä taikurina. Suoraan sitä Casso-sukunimeä en lähtenyt käyttämään, halusin olla oma Alexanderini.

Muutamia vuosia sitten, pitkään jatkunut yliluonnollisen tutkiminen ja taikurin hommat yhdistyivät, ja Alexanderista alkoi muotoutua mystikko. Amerikassa tyylisuunta on saanut nimen Bizarre-taikuus. Alexanderin nimen perään ilmaantui numero 13.

– Kolmetoista… Sillä on aika paljon mytologisia merkityksiä ja mystisiä systeemejä. Se tuli yhden teatteriesityksen mukana, jossa olin mukana näyttelemässä itse. Kuolemaa, itse asiassa. Ja Tarot-korteissa Kuolema on numero 13, Alexander selvittää.

Liveroolipelejä harrastanut mies tekee tarot-luentoja kaapu yllään. Hän on kiertänyt myös keskiaikamarkkinoilla lukemassa kortteja, ja kaapu sopii ajan henkeen.

– Tää on työasu, tehty kiihottamaan ihmisten mielikuvitusta ja viemään ne syvemmälle mystiikan maailmaan.

Onko Alexander sattumalta valinnut majapaikakseen Aleksanterinkadun pään?

– Sekä että. Katuna tämä on hyvä, kävelykatu, paljon liikkuu ihmisiä. Itse tykkään tästä paikasta.

Kuolema on vanhan loppu ja uuden alku

Tarot-korttipakkoja on satoja erilaisia. Luennoissaan Alexander käyttää Luigi Scapinin keskiaikaista pakkaa. Miehen ensimmäinen pakka oli Aleister Crowley Thoth-pakka.

– Sitten on ollut Rider-Waite, se peruspakka, joka on suomennettukin. Sitä käytän mystikkokeikoilla, missä teen sillä efektejä, luen ihmisten ajatuksia tai auraa, Alexander kertoo.

Alan harrastajille kerrottakoon, että Alexanderin kokoelmista löytyy myös H.P. Lovecraftin mytologiaan pohjaava Cthulhu-pakka.

Kuten taiteilijanimestäkin voi päätellä, Alexanderin suosikkikortti on Kuolema.

– Kuolemassa kiehtoo se, että se on vanhan loppu ja uuden alku. Se on täydellisen muutoksen kortti.

Joillekin asiakkaille on elokuvista jäänyt käsitys, jonka mukaan Kuolema-kortin ilmaantuminen pöytään on kaiken pahan alku. Alexanderin mukaan asenteet ovat kuitenkin muuttumassa.

– Yllättävän moni tietää jo tarotista aika paljonkin, eikä sinänsä säikähdä sitä. Kortit itsessään ei vaikuta mitenkään, se on ihmiset itse, miten ne reagoi siihen. Joillekin kuolema voi olla hyvin tervetullut kortti, Alexander sanoo.

Kortit eivät pakota

Luennan alussa ihminen itse nostaa kymmenen korttia. Mutta miten pakasta voivat nousta juuri ne oikeat kortit?

– Nämä on niin yleismaailmallisia asioita, joita löytyy meidän jokaisen elämästä. Voidaan tehdä luenta kolme kertaa peräkkäin ja aina tulee eri kortit, mutta silti sä näet ne täsmälleen samat asiat, Alexander selittää.

Alexanderin mukaan korttien sanomaa ei voi tulkita virheellisesti, sillä tulkinta riippuu ihmisestä itsestään.

– Kun teen luennan, se ei käske, se ei pakota mihinkään. Tarot on psykologinen peili, tässä ei mitään yliluonnollista ole. Tarot heijastaa näiden ikivanhojen viisauksien kautta sitä, mitä sun elämässä tällä hetkellä tapahtuu, Alexander kuvaa.

Luennassa käydään läpi menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus. Tulevaisuuteen kurkistamisestakaan ei löydy magiaa, sillä asiakkaiden reaktioiden ja kertomien asioiden perusteella Alexander pystyy "ennustamaan tulevaa".

– Jos sanotaan, että sulla on hyvin kiireinen nykyisyys ja menneisyydessäkin on ollut stressiä, niin tulevaisuus luonnollisesti näyttäisi siltä, että siellä on tulossa lisää stressiä. Sen jälkeen alan ohjata näiden muiden korttien avulla, miten vois alkaa vaikka rentoutumaan tai ottaa vähän rauhallisemmin. Mä en käske missään vaiheessa. Se on tärkeää. Tää on vähän niin kuin kahvipöytäkeskustelua.

Korteista voi katsoa myös itselleen. Alexanderin mukaan Tarot onkin loistava väline oman elämäntilanteen tutkimiseen ja meditointiin kannalta erittäin hyvä työkalu.

"Lasi voi olla puoliksi täynnä"

Kortit voivat tuoda pöytään myös jotakin ikävää. Alexander ei kuitenkaan salaile näkemiään ikäviä asioita, vaan suhtautuu asioihin positiivisesti.

– En pyri silottelemaan, vaan pyrin katsomaan, että lasi on puoliksi täynnä. Se riippuu siitä tilanteesta. Yleensä pyrin kertomaan asiat hyvin suorasti ja korrektisti, en yritä tai piilotella tai silotella sitä. Oon mahdollisimman rehellinen sen kanssa, että mitä kortit mulle kertoo. Tietenkin anna neuvoja siihen, miten asioita voi parantaa sitä eteenpäin. Lasin voi katsoa, että onko se puoliksi täynnä, vai puoliksi tyhjä.

Lue myös:

Teksti ja kuvat: Maria Aarnio

Lisätietoa: Mystikko.net

Lue myös:

    Uusimmat