Mainos

Tarkkana autokaupoilla! – Paypal-palvelua hyväksikäyttäviä huijareita on taas liikkeellä Suomessa

2:07
MTV Uutiset kertoi tammikuussa nettihuijareista, jotka huijaavat autojen sijaan rakkaudella.

Veera myi autojen verkkokaupassa käytettyä kulkupeliään, kun häntä lähestyi ostajaehdokas, jolla oli vähän liiankin hyvä tarjous. 

Veeran sähköpostiin ilmestyi viikonloppuna viesti, jossa kyseltiin lisätietoja hänen Nettiauto.com-palvelussa myynnissä olevasta käytetystä autostaan. Ostajaehdokas kyseli tavallisen kuuloisia kysymyksiä, kuten kauanko auto on ollut hänen omistuksessaan ja miksi hän on sitä myymässä.

Viesti oli englanniksi ja lähettäjällä ulkomaalaisen kuuloinen nimi, mutta viestissä ja kysymyksissä ei ollut mitään epäilyttävää, joten Veera vastasi kysymyksiin. Hän halusi autosta eroon, joten tarjosi samantien potentiaaliselle ostajalle alennettua hintaa.

Vastaus tuli nopeasti. Ostajaehdokas kertoi olevansa meritutkija, joka on juuri nyt komennuksella merillä, eikä siksi pääsisi katsomaan autoa. 

Hän halusi tarjotusta alennuksesta huolimatta maksaa koko alkuperäisen summan, ja tilanteeseen vedoten ostaja ehdotti Veeralle maksua Paypal-maksupalvelun kautta, ja ostaja järjestäisi kuljetuksen autolle. 

Tässä vaiheessa Veeralle tuli olo, että kaikki ei ole kunnossa. 

– Mietin, että mihin tällaista "tavis"autoa muka ollaan raahaamassa, Veera kertoo naurahtaen. 

Veera ei ollut myymässä mitään keräilyharvinaisuutta tai urheiluautoa, joten häntä ihmetytti, miksi kukaan haluaisi käytetyn Fiat Punton niin kovasti.

Hän kysyi asiasta Facebookissa raha-asioihin liittyvässä ryhmässä, ja päivityksen alle kerääntyi nopeasti useita vastauksia. Ihmiset olivat saanet samanlaisia viestejä, joku jopa tismalleen saman viestin, kuin Veera.

Älä vastaanota liikamaksuja

Paypal on maksupalvelu, jolla voi maksaa, siirtää ja vastaanottaa rahaa verkossa. Paypalin avulla tehdyistä huijauksista on uutisoinut esimerkiksi Ilta-sanomat vuonna 2015.

Yleinen huijaustaktiikka näissä tapauksissa on, että auton ostoa varten ostaja kertoo siirtäneensä kauppahintaa reilusti suuremman summan myyjän Paypal-tilille. Sitten hän pyytää myyjää vähentämään siitä auton hinnan sekä arvioimansa lisäkustannukset, ja lähettämään loput rahat jollekin erilliselle, Paypalin ulkopuoliselle tilille.

Ostajan maksu on kuitenkin voitu tehdä katteettomasta tai varastetusta Paypal-tilistä, joten myyjä ei koskaan näe rahojaan, mutta on ehtinyt jo kuitenkin maksaa erotuksen huijarille. 

Paypal varoittaa nettioppaassaan, ettei koskaan tule lähettää rahaa muualta kuin Paypalin kautta, jos kauppaa käydään sen palvelun välityksellä. Liian korkean summan tarjoamisen pitäisi muutenkin olla aina hälytysmerkki.

Ostajan kiire sai Veeran varuilleen

Kyse voi olla myös Paypal-tilitietojen kalastelusta. Veeran saamassa viestissä häntä kannustettiin avaamaan Paypal-tili viestin mukana olleen linkin kautta, ja pyydettiin toimittamaan tilitietojansa auton maksua varten. Veera ei onneksi ehtinyt painaa linkkiä ennen kuin päätti kysyä neuvoa.

Viestejä Veera piti suhteellisen hyvin kirjoitettuna, ja ajatteli aluksi kyseessä olevan ulkomaalaisen opiskelijan. Haluttomuus tarttua matalampaan hintaan ja ostajan hoppuilu saivat kuitenkin Veeran varuilleen. 

– Voisin ihan hyvin kuvitella, että joku menee lankaan, varsinkin jos Paypal ei ole ennestään tuttu palvelu, Veera kertoo.

Veera välttyi menettämästä rahojaan, mutta autojen verkkokaupassa nämä huijaukset ovat yleisiä. Jos pelkäät tulleesi huijatuksi, ota yhteys maksun välittäjään eli pankkiin tai maksupalveluun, sekä poliisiin. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja