Suomalaisnainen menetti "Hollywood-tähdelle" 150 000 euroa – huijari pyysi rahoja orpokodin rakentamiseen Afrikkaan

Uhrit häpeävät ilmoittaa huijauksista 2:07
Uhrit häpeävät ilmoittaa huijauksista.

Hollywood-tähtenä esittäytynyt sai huijattua suomalaisnaista pahemman kerran, kertoo Länsi-Uudenmaan poliisi.

Tähti vetosi naiseen hyväntekeväisyysaikeissa. Afrikkaan tarvittaisiin rahaa hyväntekeväisyyteen. Puolen vuoden aikana nainen menetti huijarille sekä hänen rikoskumppanilleen 150 000 euroa, poliisi kertoo.

– Kuvio toistuu meille päätyvissä jutuissa. Harva syöksyy suin päin lahjoittamaan rahaa, vaan monet miettivät aluksi, että kaikki ei nyt täsmää. Huijarin vakuuttelutaito vie kuitenkin välillä voiton, kertoo tiedotteessa rikosylikomisario Kari Siivo.

Nytkin nainen oli aluksi skeptinen, mutta "Hollywood-tähti" sai sosiaalisen median kautta lähettämillään viesteillä vakuutettua, että nyt on tosi kyseessä.

Lainoja, selityksiä ja kalliita pankkikuluja

Tähti pyysi naiselta lainarahaa orpokodin rakentamiseen. Nainen otti lainaa, jonka hän uskoi saavansa maksettua takaisin, kun projekti etenee.

Sitten alkoivat selitykset, miksei projekti etene ja miksei raha liity toiseen suuntaan.

Naisen nimiin perustetulle ulkomaalaiselle pankkitilille ilmestyi suuria summia, mutta poliisin mukaan hän hän ei päässyt niihin käsiksi ilman yllättäviä kuluja. Pankki ei tiennyt mitään tapauksesta.

– Huijari vakuutti maksujen oikeellisuuden muun muassa käyttämällä väärennettyä sähköpostia, jonka kautta ulkomaalaisen pankin neuvojana esiintynyt taho otti yhteyttä. Nämä yhteydenotot ja sähköpostit saadaan naamioitua hyvin uskottaviksi. Esimerkiksi Rikosuhripäivystyksen sivuilta saa hyviä ohjeita verkkohuijarin tunnistamiseen, Siivo ohjeistaa.

Jos sinua huijataan, kerro siitä

Puoli vuotta kului, ja nainen oli menettänyt tilisiirtoina ja Bitcoin-maksuina 150 000 euroa.

– Summat, joista huijausten yhteydessä puhutaan, voivat olla todella suuria. Monet joutuvat rahallisiin vaikeuksiin velkataakan vuoksi, Siivo jatkaa.

Poliisi rohkaisee huijauksen kohteeksi joutuneita ottamaan yhteyttä poliisiin sekä Rikosuhripäivystykseen, vaikka huijatuksi kertominen jopa läheisille voi hävettää.

– Ulkopuolisen kanssa asiasta voi olla helpompi puhua, Siivo jatkaa.

Länsi-Uudenmaan poliisi jatkaa tapauksen tutkintaa. Naisen rahojen kohtalo ei vaikuta hyvältä, sillä rikoksesta epäillyt ovat yhä tuntemattomia.

Poliisi kertoo, että ulkomaille johtaneiden rahalähetysten jäljet onnistutaan valitettavan usein hävittämään muun muassa väärillä henkilötiedoilla ja niin sanottuja bulvaaneita käyttämällä.

Lue myös:

    Uusimmat