Tarkkaile näitä häävieraiden pukeutumisessa

Siniveristen kansoittama hääjuhla on herkullinen tapahtuma juhlapukeutumisesta kiinnostuneille. MTV3-kanavan suoran häälähetyksen kommentaattori, designer Tiia Vanhatapio neuvoo, mihin katsojan kannattaa kiinnittää huomiota.

Kesän odotetuissa kuninkaallisissa häissä katseet kääntyvät pääparin, kruununprinsessa Victorian ja Danielin ohella myös juhlavieraisiin, kun Euroopan hovien valtaapitävät kokoontuvat saman katon alle.

Tiia Vanhatapio odottaa mielenkiinnolla illan asuvalintoja.

− Tanskan Mary on varmaan suht tyylikäs. Norjan Mette-Marit on sen sijaan tylsän tasainen, hajuton ja mauton. Entä mitä Madeleine pistää päälleen, Vanhatapio pohtii.

Se on suhteellisen varmaa, ettei kuninkaallisissa piireissä repäistä juhla-asuilla. Pukeutuminen nojautuu normeihin, ja asut ovat ajattomia ja klassisia.

− Asut ovat tasalaatuisia, koska kuninkaalliset saavat apua pukeutumiseensa. Odotan näkeväni paljon pastelli- sekä myös metallivärejä. Ei-kuninkaallisten vieraiden joukossa voi olla modernimpaakin.

Satsaa näihin!

Kesä on Suomessakin juhlasesongin aikaa. Voiko tavallinen kansalainen hakea kuninkaallisesta juhlapukeutumisesta vinkkejä myös omaan asuunsa?

− Ilman muuta voi! Satsaa asusteisiin, kuten kenkiin, laukkuihin ja hattuun.

− Ilmeisesti kuninkaallisiin häihin ei pukeuduta hattuun, mutta tarkistan asian vielä. Hatuilla tehdään muuten kyseisissä piireissä ikään kuin statement. Suomessakin on alettua oppia käyttämään niitä, Vanhatapio kiittää.

Kuninkaallisilla kutreilla keikkuu hatun ohella usein toinen toistaan komeampia tiaroita. Lienevätkö prinsessaleikit jääneet joskus kesken, kun moni aikuinen nainen on viehtynyt niihin.

− Tiara on hieno juttu, kun sitä käyttää tyylillä. Se sopii kuitenkin normihäissä vain morsiamelle, ei vieraalle, Vanhatapio korostaa.

Vältä näitä

Asusteiden käytössä meillä on vielä oppimista. 1960- ja 70-lukujen vaatteiden tasapäistäminen poisti asusteet suomalaisten pukeutumisesta täysin.

2000-luku on hilannut kiinnostusta jälleen ylöspäin, mutta välillä mennään silti pahasti metsään. Vanhatapio ei ymmärrä lainkaan polyesteristä valmistettuja hartiahuiveja, joita kansa vetää kilvan niskaansa juhlissa.

− Ne eivät istu kenenkään päälle. Kutsun kyseisiä huiveja lainapeitteiksi. Niistä ei pidä tehdä edes keittiöverhoja, ammattilainen jyrähtää.

Myös kiiltosukkahousut Vanhapatio kehottaa jättämään kaapin pohjalle.

− Suomalaisilla on niistä ihme päähänpinttymä. Jos on pakko laittaa sukkahousut, niin valitse matta. Muista ylipäätään, että less is more - vähemmän on enemmän. Ole uskollinen omalle tyylillesi!

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja