Tarja kuvasi sääntöjen vastaisen tungoksen Helsinki-Vantaalla ja lentokoneessa, järkyttyi koronatoimista: "Järjestyksen pitäminen puuttui täysin – suurin osa ei tee mitään"

Katso video: Ihmiset tungeksivat lentokoneen käytävälle ja koronapassia ei tarkastettu – Tarja järkyttyi Helsinki-Vantaan koronaturvallisuustoimista 0:36
Katso video: Tältä tungos lentokoneessa ja lentokenttäbussissa näytti!

Tarja Teräväinen on matkustanut Helsinki-Vantaalta koko korona-ajan säännöllisesti työnsä vuoksi. Hän kertoo MTV Uutisille olevansa järkyttynyt lentokoneen ja lentokentän koronaturvallisuustoimista.

Yllä olevalla videolla näkyy, kuinka ihmiset tungeksivat ensin lentokoneen käytävälle, sen jälkeen lentokentän kuljetusbussiin ja viimeisenä Teräväinen pääsee kävelemään koronapassin tarkastuksesta läpi ilman, että sitä tarkastetaan.

Finnairilla on ohje, jonka mukaan lentokoneesta poistutaan yksi rivi kerrallaan. Näin ei kuitenkaan Teräväisen mukaan toimittu lennolla, jolla hän matkusti Suomeen eilen.

– Kun turvavyön merkkivalo sammui, kaikki pinkaisivat ylös ja lähtevät hakemaan laukkua sekä tungeksimaan käytävälle, Teräväinen selittää.

Laskeutumisen jälkeen lentokone oli Teräväisen arvion mukaan seissyt paikallaan noin 30 minuuttia. Lennolla kuulutettiin, että kone odottaa portaita, jotta matkustajat pääsevät ulos lentokoneesta.

Teräväisen mukaan koko odottelun ajan ihmiset odottivat supussa seisoen lentokoneen käytävällä, eikä matkustajia kehotettu takaisin istumaan. Hän oli myös huomauttanut asiasta lentohenkilökunnalle, joka ei reagoinut asiaan huomautuksista huolimatta.

– Lentoemäntä vain sanoi minulle, ettei voi asialle mitään. Ihmiset ovat tällaisia. Minun mielestäni heidän tulee pitää huolta järjestyksestä ja, että terveysturvallisuus lentokoneessa toteutuu. Järjestyksen pitäminen puuttui täysin.

Teräväisen mukaan koronatoimet ovat herättäneet hänessä närkästystä Helsinki-Vantaalla jo useamman kuukauden ajan, mutta tämä kokemus oli pohjanoteeraus.

Koronatodistuksia ei tarkastettu

Teräväisen järkytys ei loppunut lentokoneeseen. Kun portaat oli vihdoin saatu koneen viereen, kaikki matkustajat ahdettiin linja-autoihin, jossa turvavälien pitäminen oli mahdotonta.

– Meidät työnnettiin busseihin. Se on myös tilanne, jossa pitää melko kauan seisoa lähellä toisia ihmisiä, kun odotetaan, että kaikki matkustajat pääsevät niihin.

Finnairilta vastataan MTV Uutisille, että Teräväisen lento joutui odottamaan paikallaan haastavien keliolosuhteiden ja suuren sairauspoissaolojen määrän vuoksi.

Uusien rajatarkastusmääräyksien vuoksi myös Ruotsista tulleilta tulee tarkastaa passit. Teräväinen on tuohtunut joutuessaan jonottamaan useaan kertaan lentokentällä poistuessa. Myös lentokentän merkinnöissä on hänen mielestään parantamisen varaa.

– Passintarkastusluukulla oli iso punainen rasti, eikä se näyttänyt siltä, että se olisi ollut auki.

Henkilökunnalla on Teräväisen mukaan myös ristiriitaista tai jopa väärää tietoa koronatoimista. Hän kertoo, että esimerkiksi nettisivuilla on eri ohjeet kuin mitä henkilökunta sanoo.

Passintarkastuksen jälkeen vuorossa oli terveystarkastus, joka on niin ikään hämmästyttänyt Teräväistä useamman kerran.

Teräväinen ohjattiin jonoon, josta kulkevat rokotetut ja koronapassilliset matkustajat. Koronapassia ei kuitenkaan tarkastettu, vaan hänet päästettiin suoraan ulos lentokentältä. Tilanne on nähtävillä yllä olevalta videolta.

– Aloitin videon ottamisen, jotta näkee, kuinka paljon terveyshenkilökuntaa on ja mitä he tekevät. Suurin osa seisoo, eikä tee yhtään mitään.

– En voi uskoa, että olen Suomessa, jossa poliitikot seisovat tv:ssä kertomassa meille, kuinka rajat ovat kiinni. On terveystarkastukset, pitää olla rokotukset ja passit ja kaikki mahdolliset. Näitä ei kuitenkaan tutkita.

Yhdellä kerralla Teräväinen kertoo kysyneensä työntekijältä, että miksei koronapasseja tarkisteta. Hän sai vastaukseksi, että he eivät ehdi tarkastaa kaikkia.

Teräväinen kertoo tulevansa matkustaessaan vihaiseksi, koska joka kerta on jotain mikä ei hänen mukaansa toimi. Esimerkiksi lentoyhtiöt ohjeistavat matkustajia saapumaan lentokentälle 3–4 tuntia ennen lähtöä mahdollisen ruuhkan takia, mutta lentojen lähtöselvitys alkaa vasta kaksi tuntia ennen lähtöä.

– Olen joutunut kävelemään lentokentällä ympäriinsä ison matkalaukun kanssa. Ilman lähtöselvitystä en pääse lentokentän koronatestiin, enkä kahville, koska lentokentän ravintolat ovat kiinni.

Teräväinen on ollut aiheesta yhteydessä Finavialle, mutta ei ole saanut heiltä tyydyttäviä vastauksia.

– Helsinki-Vantaan maine menee tässä, kun tilanne on niin huonosti organisoitu.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat