Tarja Halonen Venäjä-suhteista: Venäläiset kyllä kestävät tutulta naapurilta "silmäinsä tasolta" tulevaa puhetta

Presidentti Tarja Halosen mukaan avainasia Venäjän kanssa toimeen tulemisessa on se, että vuoropuhelu tapahtuu samalta tasolta, ei ylhäältä- eikä alhaaltapäin.

– Minusta tuntuu, että (tässä pätee) vanha väinölinnamainen sanonta Täällä Pohjantähden alla -kirjasta, että ”Silmäinsä tasolta”. Ei siis katsota alhaalta ylös eikä ylhäältä alas. Kyllä venäläiset kestävät tutulta naapurilta silmäinsä tasolta tulevaa puhetta, Tarja Halonen toteaa MTV uutisille Porin SuomiAreenassa antamassaan haastattelussa.

Halosen mukaan periaate toteutuukin Suomen ja Venäjän nykyisessä kanssakäymisessä.

– Minusta tuntuu ainakin näin ulkoapäin katsottuna, että tasavallan presidentillä ja muilla on ihan toimiva työsuhde.

Venäjä-suhteista on keskusteltu tänään SuomiAreenassa enemmänkin. Esimerkiksi presidenttiehdokkaat Matti Vanhanen (kesk.) ja Pekka Haavisto (vihr.) ilmaisivat puheenvuoroissaan huolensa Venäjän kehityssuunnasta. Haavisto toivoi lisäksi Suomen olevan nykyistä aloitteellisempi Ukrainan kriisin ratkaisemisessa.

Halosen mielestä asia ei ole ihan yksinkertainen.

– Eihän se riipu pelkästään Suomesta ja Venäjästä, vaan myös siitä, minkälaisen aseman länsiblokki olisi valmis antamaan Suomelle. Melkein uskoisin, että tällä hetkellä lännen ja Venäjän suhteet ovat linjalla USA-Venäjä, ja toisaalta EU yrittää pysyä siinä mukana. Saksalla on tietysti vanhastaan melkoisen hyvät suhteet (Venäjään), mutta niissä on ollut pikkuisen sanoisiko laimenemista viime vuosien aikana.

– Mutta jos on hyvä aloite, niin antaa mennä vaan, Halonen kannustaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee Suomessa kuun lopulla. Halonen odottaa vierailua kiinnostuneena.

– Presidentti Putin varmasti tietää, että meillä ovat presidentinvaalit tulossa ja myös istuva Sauli Niinistö on ilmoittanut halustaan asettua ehdolle. Näin ollen pitää tasapainoilla sen kanssa, että suhteet ovat hyvät ja että se on normaalia. Muussa tapauksessa pelkään, että kotimaassa voi tulla kommenttia, että on autettu rajan takaa. Eikä se ole koskaan ollut suomalaisille kovin mieluista, Halonen naurahtaa.

4:11

 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja