Tapio Rautavaara on yhä monen laulajan idoli

Tapio Rautavaara eli eläessään monta elämää: tavallisena duunarina, keihäänheittäjänä, jousiampujana, näyttelijänä ja laulajana sekä säveltäjä-sanoittajana.

Tapio Rautavaaran laulamat Päivänsäde ja menninkäinen, Kulkuri ja joutsen, Sininen uni ja Reppu ja reissumies ovat yhä kestohittejä, niin myös hänen säveltämänsä ja sanoittamansa Isoisän olkihattu.

Ehkäpä juuri näiden ikivihreiden vuoksi Rautavaaran nimi ei ole jäänyt unholaan, vaikka hänen kuolemastaan on kulunut yli 30 vuotta.Tapio Rautavaara on monen nuoren taiteilijan idoli. HIM-yhtyeen Ville Valo on nimennyt Rautavaaran ikisuosikikseen. Janne Tulkki osoitti kunniaa menneiden vuosien supertähdelle laulamalla keväällä levyllisen hänen kauneimpia kappaleitaan.

Näyttelijä-laulaja Tapio Liinoja muistuttaa ulkonäöltään jonkin verran komeaa Rautavaaraa, joten Liinoja pestattiin laulutaitoisena Kulkuri ja joutsen -elokuvaan vuonna 1999. Elokuva kertoi Rautavaaran ja Reino Helismaan kiertue-elämästä 1949–1965, joka oli viihteen todellista kulta-aikaa.

Lapikkaat jalassa, puukko vyöllä

Kohtalo kuljetti Tapio Rautavaaran askel askeleelta kohti keikka-artistin uraa. Alkuvuosina hän esiintyi enimmäkseen tutulle urheiluväelle, mutta vähitellen häntä pyydettiin myös suurempiin tapahtumiin, mikä vahvisti olympiasankarin uskoa alalle.

Tuoreessa elämäkerrassa Tapsa, Tapio Rautavaaranelämä (Helsinki-kirjat) kerrotaan, kuinka keväällä 1942 Rautavaara oli mennyt autokomppanian mukana Lumbusin kylään ja sai kutsun tulla esiintymään muutaman kilometrin päähän Karhumäkeen.

"Sinne minä menin kitaran kanssa, lapikkaat jalassa, puukko vyöllä ja lauleskelin pojille."

Sitten rintamaradioyksikkö, Maaselän Radio, etsi kuuluttajaa. Tapio Rautavaara sai pestin, samalla hän vapautui muusta sotilaspalveluksesta. Maaselän radiossa soitettiin äänilevyjä, viihdyttämään poikkesi myös lähiseudulla esiintyneet taiteilijat.

Radion kuulijakunta oli vaativaa, joten 55 levyn suuruinen äänilevyvarasto ei riittänyt kokoaikaisen viihdyttämiseen. Niinpä Rautavaara täytti osan lähetysajasta omalla esiintymisellään. Kuulijat hullaantuivat Rautavaaraan, ja häntä kysyttiin yhä enemmän keikoille.

Sunnuntaina 8. huhtikuuta 1945 Tapio Rautavaaralla oli esiintymiskeikka Puistolan työväentalolla. Eturivissä istui Reino Helismaa, joka oli tullut katsomaan samassa rykmentissä sotinutta aseveljeä. Ohjelman väliajalla Helismaa meni näyttämön taakse tapaamaan laulajaa."Täss on Repe Helismaa, terve!" hän esittäytyi.

Heistä tuli heti kaverit, ja myös perheet ystävystyivät. Tapio Rautavaara ja Reino Helismaa jättivät säännölliset palkkatyönsä ja heittäytyivät keikkailun lisäksi täysin sydämin sävelten ja sanoitusten maailmaan.

Mainittakoon, että ensimmäiset keikat Rautavaara kulki junalla ja linja-autolla. Myöhemmin hän osti itselleen tutulta liikemieheltä Skodan. Keikkamatkoihin kulunut aika lyheni merkittävästi.

1960-luvun alussa Tapion Rautavaaralle alkoi maistua alkoholi. Raskas keikkaelämä ja suosion hiipuminen vaati veronsa.

(MTV3–KIKKA ISOVIITA)

Lue myös:

    Uusimmat