Tapetoimisen monet mahdollisuudet

Tapetoimalla syntyy persoonallinen koti. Työ saattaa tuntua vaivalloisemmalta kuin pelkkä seinän uudelleenmaalaus, mutta se kannattaa. Tapetoiminen on keino luoda sisustukseen haluttu henki . Se tarjoaa mahdollisuuden luoda kotiinsa ultramodernin ilmapiirin tai palata ajassa sata vuotta taaksepäin.

Tapetilla hallitaan tilan tuntua

Tapettimarkkinoilta löytyy ällistyttävä määrä erilaisia kuoseja, joista valitseminen on vaikeaa. Kaupassa on lisäksi hankalaa luoda tapettimallien avulla oikeaa mielikuvaa tapetoidusta kokonaisuudesta. Onneksi liikkeistä on mahdollisuus saada mallipaloja kotiin vietäväksi, joiden avulla on helpompi arvioida tapetin sopivuutta tulevaan ympäristöön.

Mikäli sisustuksessa on tavoitteena jokin tietty tyyli tai aikakausi, kannattaa kysyä neuvoa tapettimyyjiltä. Joitakin perusasioita on kuitenkin syytä pitää mielessä valintaansa tehdessä: Suurikuvioiset ja voimakkaanväriset tapetit pienentävät tilaa. Pienikuvioiset tapetit antavat keveämmän vaikutelman. Tummat sävyt lähentävät seiniä ja vaaleat loitontavat. Pystysuorat raidat ja kuviorivit tekevät huoneesta korkeamman oloisen ja vaakasuorat puolestaan madaltavat tilaa. Kannattaa myös harkita, tapetoidaanko kaikki huoneen seinät kuviollisella tai värikkäällä tapetilla vai ainoastaan osa, jolloin suljetun tilan tuntu vähenee. Tapetoimalla kaikki seinät samalla tapetilla saadaan aikaan intensiivisempi tunnelma.

Tapettimalleja eri vuosikymmeniltä

Vanhojen tapettien kuoseja vuosikymmenien takaa on yhä tarjolla. Parinkymmenen vuoden takaista nostalgiaa tavoitteleva tai tyylihuonekaluihinsa sopivaa tapettia etsivä löytää varmasti oman suosikkinsa niiden joukosta.

Tapettien käyttö alkoi renessanssiaikana Euroopassa. Kuviot olivat pääsääntöisesti runsaita kasviaiheita 1800-luvulle asti mukautuen vallitsevien tyylikausien raameihin. Rokokoo toi tapetteihin heleät pastellisävyt. Empire-kautena tapettien kuviot muuttuivat tyylitellyimmiksi ja järjestelmällisemmiksi. Jugendin mukana kuviointiin tuli Keski-Euroopasta sirot, kaarevat muodot. Kotimainen jugend oli vankkatekoisempaa. Kukka- ja kasviaiheet säilyivät tapeteissa aina funktionalismin aikakauteen asti, jolloin yksinkertaiset, geometriset kuviot ajoivat ajan hengessä kaiken hörsötyksen ylitse.

1950-luku oli uudenlaisen suunnittelun vuosikymmen. Silloisten taiteilijoiden suunnittelemat tapetit ovat nyt modernina aikana nousseet laajan kiinnostuksen kohteeksi. 60-luku jatkoi 50-luvun linjaa värikkäämpänä ja pelkistetympänä. 70-luvulla värit hurjistuivat ja kuviokoko kasvoi jättimäiseksi. 80-luku tuntuikin siten totaaliselta vastaiskulta 60- ja 70-luvuille pienine kuvioineen ja hillittyine värityksineen. 1990-luku puolestaan toi tapetteihin valoisuutta ja erilaisia pintaefektejä.

Tapetoinnin kiemuroita

Ensi kertaa tapetoimista suunnittelevalla saattaa olla ennakkoluuloja ja pelkoja tapetoinnin onnistumisen suhteen. Tapetointi vaatiikin tarkkuutta - etenkin kuvioita kohdistettaessa. Toisaalta kuviollinen tapetti häivyttää seinän epätasaisuuksia. Tapetointi voi olla myös hauskaa ja rentouttavaa puuhaa käsin tekemisestä pitävälle. Ainakin tapetoinnin valmistuttua ilo omien kätten jäljestä on suuri.

Paperitapettia suositellaan ensimmäistä kertaa tapetoivalle tekstiili- ja muovitapetteja parempana valintana, sillä sitä pidetään yleisesti helpommin käsiteltävänä. Tapettia valitessa on myös hyvä muistaa ympäristöasiat. Saatavilla on runsaasti ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja.

Vanhan tapetin päälle voi huoletta tapetoida uuden tapetin vaihtelua haluttaessa. Kolmatta kerrosta enempää tapettia ei kuitenkaan kannata seinään liisteröidä. Vanhat tapetit voi poistaa joko tapetinpoistoaineella, lämpimällä vedellä tai kevyellä liisteriseoksella liottamalla. Mikäli uusi tapetti on vaaleaa, ja vanha, tummempi seinä näyttää kuultavan sen alta, vanha seinä on syytä maalata ennen tapetointia valkoiseksi tai paperoida se aluspaperilla. Jos edellinen tapetti jätetään alle, sen saumakohdat ja muut epätasaisuudet tulee hioa tasaisiksi. Maalattu seinä puolestaan on pestävä maalinpesuaineella ja huuhdottava.

Erityisesti on tarkistettava, että tapettirullat ovat samaa painoerää. Muutoin seurauksena voi olla ikävä yllätys, jonka huomaa usein vasta liian myöhään. Eri erissä voi nimittäin olla pieniä sävyeroja, jotka pistävät seinältä ilkeästi silmään.

Luovaa yhdistelyä

Käyttämällä maalia ja tapettia rinnakkain voi saada aikaan hyvin moderneja yhdistelmiä. Suurikuvioiset ja suurina pintoina rajuilta tuntuvat kuosit toimivat sisustuksissa säväyttävinä tehosteina yhdistettyinä yksivärisiin tapetteihin tai maalipintoihin. Tällä tavoin voi tapetoida esimerkiksi vain yhden seinän huoneesta, seinässä olevan syvennyksen tai puolipanelia muistuttavan tapettivanan huonetta kiertämään. Sängyn kohdalle voi uskalias suunnitella tapetista seinässä kiinteästi pysyvän sängynpäädyn, jonka voi kehystää puulistalla tai reunanauhalla. Samaan tapaan tapetista saa taustoja muillekin sisustuselementeille: tauluille, hyllyille, sohvalle jne.

Myös boordinauhoilla voi kikkailla. Boordi voi olla selvästi erottuvana yksityiskohtana sisustuksen kohokohta. Boordilla voi kehystää yksittäisen tapettipinnan lisäksi vaikkapa ikkunan. Sillä voi jakaa seinäpinta-alaa niin vaaka- kuin pystysuunnassa tai sen voi sijoittaa perinteisemmin huoneen ylä- tai alareunaan. Reunanauhoja löytyy monen levyisenä. Tarjolla on myös vaakasuoraa, kapeaa tapettia, jota voi käyttää boordinauhan tapaan.

Korkeaa huonetta voi madaltaa tapetoimalla katon: tähtitaivas- tai poutapilvitapetilla voi leikitellä ajatuksella katottomasta huoneesta. Keltainen tapetti katossa puolestaan tulvauttaa auringon paisteen sisään. Erityisen voimakkaan madaltumisefektin saa aikaan tapetoimalla katon tummasävyisellä tapetilla.

Persoonallisia kokonaisuuksia syntyy yhdistelemällä erilaisia tapetteja toisiinsa. Yhdistävänä tekijänä voi toimia sama sävy, saman värin eri valöörit, sama kuvio eri kokoisina tai eri värisinä tai sama tyylisuunta. Loistavana tyylikeinona toimii joskus myös harkittu disharmonia.

Jotkut yritykset tarjoavat myös kankaina samoja kuoseja kuin tapeteissaan. Tämä tarjoaa hauskan mahdollisuuden yhtenäisten kokonaisuuksien suunnittelulle. Parhaiten saman kuosin käyttö tekstiileissä ja tapetissa toimii tapetoimalla vain osa seinäpinta-alasta. Ilkikurinen sisustaja voi kuitenkin intoutua hankkimaan seiniinsä maastoutuvat verhot tai nojatuolin.

Teksti: Hanna Helimaa
Kuvat: Tapettitalo

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja