Mainos

Tapeteilla uutta ilmettä kotiin

Kodin sisustaminen tapeteilla on helppoa, hauskaa ja oma persoonallisuuskin pääsee näyttävästi esille. Tapeteilla voidaan korostaa yksityiskohtia ja luoda hillittyjä kulisseja.

Seinät ovat kodin suurin pinta-ala, joten niihin kannattaa panostaa. Valitsemalla kodin muuhun värimaailmaan ja sisustukseen istuvat tapetit, saat luotua kodistasi kiinteän ja tyylikkään kokonaisuuden. Tapetteja valitessa on lisäksi hyvä huomioida asunnon muun sisustuksen aikakausi ja itse rakennuksen henkimä aika. Myös tapetteihin kohdistuva kulutus on syytä ottaa huomioon.

Valintaan vaikuttavia tekijöitä

Erilaisia tapettimateriaaleja on lukuisia: aina tekstiilitapeteista, fototapetteihin ja luonnonmateriaalipäällysteisiin, kuten meriruoho- ja niinitapetteihin. Suomessa paperitapetit ovat kaikkein suosituimpia, kun taas Euroopan muissa maissa suositaan vinyylitapetteja.

Tapetin kestävyys on yksi olennainen valintaperuste. Keittiö, eteinen ja lastenhuone vaativat yleensä kestävämmät tapetit kuin kodin muut huoneet. Nämä huoneet ovat alttiita niin ruoka-, lika- kuin erilaisille lastenmaaliroiskeillekin. Seiniä on sopivin väliajoin pyyhittävä, joten tapetin tulee kestää hankausta, vettä ja ylipäätään kovaa kulutusta.

Myös väri ja muotoilu ovat valintaan vaikuttavia tekijöitä. Tyyleistä löytyy myös valinnanvaraa: on klassista, romanttista tai vaikkapa humoristishenkistä tapettia. Myös väreillä voi leikitellä tai tehdä tehoseiniä. Esimerkiksi yksi seinistä voidaan tapetoida tummemmaksi kuin toiset.

Uusvanhat tapetit ovat suosittuja

Seinien koristelu on vuosisatoja vanha perinne ja eri aikakausien tyylisuunnilla on ollut omanlaisensa tapetit. Esimerkiksi renessanssi suosi reheviä, symmetrisiä ja harmonisia muotoja, kun taas 1950-luvulla suosittiin raikkaan valoisia ja keveitä pintoja.

Uusvanhat tapetit ovat nyt trendikkäitä. Niitä löytyy sekä alkuperäisinä tai niitä jäljittelevinä. Etenkin entisöidessä vanhaa rakennusta alkuperäistä kunnioittaen uusvanhat tapetit tulevat tarpeeseen.

Ennen kuin hienoja tapetteja asettaa seinille on hyvä tarkastaa seinien kunto. Vanhassa talossa seinien pinnat saattavat olla epätasaisia, jolloin seinille on syytä laittaa tasoitetapetti varsinaisen tapetin alle.

Myös moderniin kotiin uusvanhat tapetit voivat olla erittäin näyttävän näköisiä, kunhan niitä käytetään harkitusti ja muuhun sisustukseen sopivasti. Näissä tapeteissa yhdistellään suuria kuvioita, ornamentteja ja medaljonkeja hillittyihin yksivärisiin kuoseihin, joko boordeja käyttäen tai tapetoimalla kokonaisia tehoseiniä.

Lastenhuoneessa leikitään väreillä

Lastenhuoneen seinät voi tapetoida harkinnan mukaan joko herkillä pastellisävyillä tai kirkkailla pääväreillä.

Hauska sisustusidea on tapetoida yksi lastenhuoneen seinistä näyttävällä isokuvioisella tapetilla. Esimerkiksi pikkutytön huoneessa kolme seinistä voisi olla vaaleanpunaisia ja yksi seinä vaaleanlila, jossa keskellä iso keijun tai vaikkapa perhosen kuva. Pienen pojan huoneeseen voisi vastaavanlaisella idealla tapetoida esimerkiksi merirosvolaivan.

Teksti: Johanna Tamminen
Kuvat: Marimekko ja Värisilmä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.