Tapakouluttaja neuvoo: Näin vältät käytösvirheet tutuissa matkakohteissa
Ulkomaille lähtiessä matkaevääksi ei riitä pelkkä kohdemaan kartta. Tutustumalla vieraan maan kulttuuriin etukäteen annat itsestäsi ja maastasi hyvän kuvan. Tapakouluttaja Kaarina Suonperä listaa asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.
Keskustelu ja sosialisointi
Kukaan ei ole syntyjään kohtelias, vaan hyvät tavat ja kohtelias puhe opitaan.
Suomalainen suorasukainen puheenparsi vaikuttaa maailmalla helposti epäkohteliaalta käytökseltä, kuten myös puhuminen ja tervehtiminen kädet taskussa.
Kaarina Suonperän mukaan kaikissa kulttuureissa vaalitaan aste-eroja puhuttelumuodossa. Kohtelias teitittely kuuluu asiaan. Puhetyylin ohella myös keskustelunaiheisiin kannattaa kiinnittää huomiota.
− En edes tiedä maata, jossa voisi kysyä henkilön tai hänen perheensä rahatilanteesta. Myös uskonto on kartettava aihe. Aika, alkoholikäsitteet ja isänmaallisuus vaativat myös aiheina harkintaa, Suonperä aloittaa.
Erityisesti Ranskassa kohteliaisuus iskostuu ihmisiin jo äidinmaidossa. Poskisuudelmia, la bise, ei sovi unohtaa.
Kättelyn suhteen on hyvä pitää mielessä kaikkialla, että mies toki tervehtii vastaantullessa ensin, mutta kädenojennukseen aloitteen tekee nainen.
− Itseäni viehättää Ranskassa se, että kun siellä tervehditään, ei koskaan sanota pelkästään bonjour, vaan siihen liitetään aina madam/monsieur perään. Eli tervehdys liitetään vastapuoleen henkilökohtaisesti.
Sinuttelu
Ulkomailla keskusteltaessa Kaarina Suonperä mainitsee empimättä epäkohdan, johon liian moni suomalainen yhä sortuu: sinuttelu.
− Omaksuimme sinuttelun 1960−70-luvulla Ruotsista ja otimme sen hurraata huutaen vastaan. Nyt olemme huonossa tilanteessa, sillä missään muualla Skandinavian ulkopuolella sinuttelu ei ole suotavaa. Se on monessa maassa loukkaavaa, mennään sitten lomalle tai tehdään bisnestä, Suonperä sanoo.
Tapakouluttajalla on mainita useita esimerkkejä sinuttelun merkityksestä maailmalla. Venäjällä sinuttelu alentaa vastapuolen koiran asemaan, Ranskassa se on suoranainen le scandale, skandaali. Aasiassa sinuttelu ei tule kysymykseenkään. Espanjassa opiskelijatkin teitittelevät yliopistoissa toisiaan.
Saksassa on saatu jopa sakot sinuttelusta, jonka vastapuoli koki kunnianloukkauksena.
− Maailma toimii hyvin vanhoillisesti, mutta me suomalaiset pidämme sinuttelusta kynsin hampain kiinni. Meillä tasapäistetään kovin herkästi asioita. Sinuttelu on tuttujen juttu, Suonperä painottaa.
Uskonto
Uskonto on aihepiiri, johon tulee suhtautua ulkomailla, kuten kotimaassakin, vakavasti. Myös Välimeren maissa lomaillessa Suonperä muistuttaa pukeutumaan kirkkovierailuiden aikana mahdollisimman oikein.
− Kirkkoon ei mennä paljain olkapäin. Myöskään sortseja ei katsota hyvällä. Meillä iltapukumaiset, avonaiset hääpuvut ovat nousseet kovin suosituiksi. Olemme unohtaneet, että kirkko on kirkko.
Katolisten maiden suhteen on myös syytä pitää mielessä, että Marian kunnioituksesta äitikultti elää vahvana. Kirkkomaalausten siniviittainen nainen on Neitsyt Maria.
− Katolisissa maissa jo lapset tietävät ja muistavat, että äiti polveutuu Neitsyt Mariasta. Äiti on rakas, häneltä pyydetään anteeksi.
Erilaisia tapoja
Jokin itsellemme täysin luonteva tapa saattaa loukata vieraan kulttuurin edustajaa kovastikin. Suonperä suosittelee lukemaan kirjoista tai internetistä ennen matkaa maan tavoista, pukeutumisesta ja ruokailusta.
Kaarina Suonperällä on mainita esimerkkejä laidasta laitaan.
− Yllättävän monissa maissa on tapana, ettei nainen maksa esimerkiksi ravintolassa tai kahvilassa. Sitä ei pidä yrittääkään, sillä se loukkaisi miestä.
− Saudi-Arabiassa, Dubaissa, naista ei kuulu kätellä. Naiset ovat ylipäätään kielletty puheenaihe. Suomalainen mies voi kysyä toiselta mieheltä, että miten tämän perhe voi, mutta hän ei koskaan mainitse vaimoa tai tyttäriä.
Myös eleiden symboliikka on hyvä tuntea. Muslimimaissa ei tule istua jalka toisen päällä, ettei osoita jalkapohjalla ketään. Se koetaan ikään kuin potkuna päin naamaa.
Pukeutumisen suhteen Suonperän neuvo on ytimekäs: koskaan et tee väärin, kun pukeudut huolella. Mieluummin yksi nappi lisää kiinni kuin kaksi auki.
− Silloin kun neuvottelussa naisella on niin syvä pääntie, että rintavako näkyy, ollaan liikkeellä väärillä signaaleilla, tapakouluttaja kuvaa.
Oudot naapurit
Joskus väärinymmärrys voi syntyä hyvin yksinkertaisesta asiasta. Suonperä kertoo esimerkin Brysselistä. Hän oli kylässä paikallisen rouvan kodissa. Tämä mainitsi keskustelun lomassa kotinsa yläpuolella asuvan suomalaisen perheen.
− Hän oli miettinyt kolmen kuukauden ajan, että mitä suomalaiset tekevät illalla kotonaan. Olin hämilläni, Suonperä muistelee.
Tekevät ruokaa, lukevat, katsovat televisiota, Suonperä oli ehdottanut.
Pian kävi ilmi, mistä belgialaisen hämmennys sai alkunsa.
− Hän oli pannut merkille, ettei yläkerrasta kuulunut koskaan kopinaa, naisen kengän koron ääniä. Hän oli miettinyt, että mitä siellä tapahtuu, kun rouva ei kävele kotona. Totesin, että meillä Suomessa rouvat eivät kulje korkokengissä illalla kotona.
Kaarina Suonperä pähkinänkuoressa |
- Luennoinut 20 vuotta hyvistä tavoista. |
- Liki 20 vuotta yrittäjänä, kuuluu Vantaan yrittäjiin. |
- Toimittanut radiossa Hyvät tavat -ohjelmaa. |
- Lisäksi kirjoittanut hyvistä tavoista lukemattomia artikkeleita. |
Kuvat: Lehtikuva ja Colourbox.com
Studio55.fi/Jenni Kokkonen
Uusimmat
-
12:58
Olli Jokiseen kohdistettiin kovia epäilyksiä – alkukausi muuttanut kaiken: "Arvostan todella korkealle"
-
12:50
Mahdollisesti radioaktiivista romumetallia varastettu Fukushimasta myytäväksi eteenpäin: Määrä ja vaarallisuus mysteeri
-
12:45
Varoitus lasten hupparista: Poista nyöri tai palauta vaate!
-
12:45
MTV selvitti: Aselupien haku yleistynyt lähes koko Suomessa – yhdellä alueella jopa 25 prosentin kasvu
-
12:37
Tappara hankki kovaotteisen jenkkipakin – vyöllä yli 100 NHL-ottelua
-
12:27
Tiedustelulähde: Ukraina iskenyt lentotukikohtaan Krimillä: "Vakavia vahinkoja" – MTV seuraa sotaa
-
12:02
Suomen Muslimifoorumi: Islam on osa suomalaista yhteiskuntaa – näin se ottaa kantaa "päiväkotiin" rakennettuun luvattomaan moskeijaan ja muihin yhteisön epäkohtiin
-
11:54
Salkun arvo hulppeat 62 miljardia – Suomen suurin eläkevakuuttaja päättää ottaa lisää riskiä: Tätä se saattaa tarkoittaa
-
11:45
Live kello 14.30: Millaisen syysmyrskyn SAK nostattaa hallituksen leikkauspäätöksistä? Järjestö lupaa "toimintaa" lokakuun alkuun
-
11:43
Kysely: Näin suomalaiset luottavat tekoälyyn ja someen
-
11:29
Vuoristo-Karabahin tulitaukoneuvottelut alkaneet
-
11:27
SM-liigan tähtipuolustaja ulos isoista ovista – Pelicans-valmentaja näpäytti tuomareita: ”Pari viikkoa sitten opetettiin uusia sääntöjä”
-
11:20
Helena Petäistön matkanteko viivästyi Helsinki-Vantaan lentoaseman ulosmarssijoiden takia – matkalaukut jäivät koneesta
-
10:54
Poliisi: Elokapina tukkinut pääsyn Metsä Groupin Kemin sellutehtaalle
-
10:35
Suomalaiset tekivät heinäkuussa melkein miljoona ulkomaanmatkaa – koronaa edeltävistä luvuista jäädään yhä
-
10:25
Miten käy Esapekka Lapille? Hyundai-pomo vastaa kuumiin kysymyksiin – "Haluan löytää tavan"
-
10:24
Vili sairastui leukemiaan 1,5-vuotiaana – kaksi oiretta saivat lääkärin epäilemään verisyöpää
-
10:22
Leukemian oireet ovat salakavalan epämääräiset – tunnista hälytysmerkit
-
10:18
Tältä näyttää vuoden 2023 Roosa nauha – suunnittelijoina Apulannan Toni Wirtanen ja Sipe Santapukki
-
10:17
Metsä Tissuen suuren vessapaperitehtaan paikka on varmistunut
-
Lataa lisää