Tapahtuuko meillä sama, mikä kuohuttaa nyt Ruotsissa? Tutkija: Nämä asiat suojelevat Suomea jengi-ilmiöltä vielä toistaiseksi

15:58

Helsingin Merilahden peruskoulun rehtori Timo Heikkinen ilmaisi eilen MTV:n haastattelussa huolensa alueiden eriytymisestä ja jengiytymisestä. Nuorisotutkimusseuran tutkija Antti Kivijärvi kiistää Huomenta Suomen haastattelussa, että Suomi olisi menossa Ruotsin suuntaan.

Video: Tutkija Antti Kivijärvi ja Sisäministeriön kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen keskustelivat jengiytymisestä Huomenta Suomen haastattelussa. 

Kivijärvi kuvailee, että Ruotsin tilanteesta ei pitäisi tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Hänen mukaansa tutkimuksen näkökulmasta ei ole olemassa viitteitä siitä, että Suomessa olisi syntymässä organisoitua jengiytymistä.

Hän alleviivaa, että tämän eteen pitää kuitenkin tehdä jatkuvasti töitä.

– Ruotsissa puhutaan jengi-ilmiöstä, joka on hyvin paikallinen ja johon liittyy tiettyjä yksilöitä, ja se on hyvin vahvasti poliisi- ja rikosoikeusasia. Suomessa kysymys on kaveripiirien vastakkainasetteluista, joissa esimerkiksi tausta on yksi keskeinen osa, hän toteaa.

Kivijärvi sanoo, että Suomessa ja Ruotsissa on erilainen historia liittyen maahanmuuttoon. Hänen mukaansa parempi tilanne liittyy esimerkiksi myös tulonjako- ja asuntopolitiikkaan sekä alueellisen eriytymisen ehkäisemiseen.

Kivijärvi sanoo, että yksi keskeinen tekijä Suomen koulutusjärjestelmä.

– Suomessa on korkeasti koulutetut opettajat ja hyvin tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä. Se on yksi keskeinen tekijä ja toivottavasti siitä pystytään pitämään kiinni, hän sanoo.

Juttua korjattu kello 13.32.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja