Tanssipari herkistyi avustusmatkalla: Reissu Itä-Timoriin avasi silmät

Itä-Timoriin Unicefin matkassa matkustanut tanssituomariston puheenjohtaja Jukka Haapalainen muistelee kokemaansa yhdessä puolisonsa Sirpa Suutari-Jääskön kanssa.

Tanssii Tähtien Kanssa -tuomariston puheenjohtaja Jukka Haapalainen kävi puolisonsa ja tanssiparinsa Sirpa Suutari-Jääskön kanssa hyväntekeväisyysjärjestö Unicefin vieraana Itä-Timorissa. Mitä parille jäi reissusta parhaiten mieleen?

– Se, miten ihmiset elävät siellä, ja kuinka alkeellisissa oloissa he pystyvät selviämään. He ovat onnellisia, erittäin ihastuttavia ihmisiä. He katsovat silmiin, kun näkevät toisen ihmisen ja tervehtivät. Se on tässä meidän länsimaisessa kulttuurissa häviävää tapakulttuuria. Siellä tällaiset ihanat arvot ovat vielä olemassa, Jukka Haapalainen miettii.

– Silmät avautuivat siihen, kuinka vähästä me monesti valitamme ja olemme tyytymättömiä. Kyllä meillä aika hyvin asiat täällä ovat, hän jatkaa.

"Jännitin etukäteen, ettei mistään tule mitään"

Sirpa Suutari-Jääskö puolestaan muistaa parhaiten matkan aikana tapaamansa lapset.

– Ne lasten silmät jäivät mieleen, hän muistelee.

– Aidot kontaktit lasten kanssa olivat unohtumattomia. Lapsi on niin peittelemätön. Heistä näkee, kun he ovat läsnä. Lasten läsnäolo ja heidän hyväksyntänsä olivat isoja asioita, Jukka Haapalainen kuvailee liikuttavia hetkiä.

Matka herkistytti pariskuntaa, mutta reissun aikana tihrustaminen sai väistyä auttamisen tieltä.

– Jännitin hirveästi etukäteen, ettei mistään tule mitään, Sirpa Suutari-Jääskö kertoo.

– Siellä kuitenkin hahmotti, ettei saa tulla liian tunteelliseksi. Idea oli se, että emme auta yksittäisiä henkilöitä, vaan koko systeemiä, jotta he osaavat itse auttaa itseään, hän jatkaa.   

Myös Jukka Haapalainen onnistui näkemään matkassa positiivisuutta.

– Matka ei ollut siinä mielessä vaikea tai surullinen, koska tilanne ei ollut toivoton. Tilanne on hyvä, sillä siellä apu menee perille, mies miettii. 

UNICEF Tanssii Tähtien Kanssa sunnuntaina klo 19.30 MTV3-kanavalla.

Lue myös:

    Uusimmat