Mainos

Laulajatähti Laura Närhi vieraili yhdessä maailman köyhimmistä maista: "Siellä ihmisiltä puuttuu aika lailla kaikki"

Laulaja Laura Närhi esiintyy tänään illalla Unicefin Maailman tärkein ilta -lähetyksessä.

Laura Närhi on yksi tänään illalla MTV3-kanavalla suorana lähetyksenä nähtävän UNICEF Maailman tärkein ilta -ohjelman tähdistä. Ohjelmassa pyritään keräämään Unicefille uusia kuukausilahjoittajia.

Närhi, 41, kävi kuukausi sitten Unicefin kanssa matkalla Kaakkois-Afrikassa sijaitsevassa Malawissa.

– Tiesin ennen matkaan lähtöä, että Malawi on yksi maailman köyhimmistä maista, joskin aika turvallinen maa myös. Siellä ei ole nyt juurikaan sodittu ja että ruoasta on kova puute, Närhi kertoo matkasta Huomenta Suomessa.

– Tiesin myös sen, että Malawi on tosi kaunis maa, jossa on jonkin verran turismia Malawijärven ansiosta. Se olikin äärettömän kaunis paikka.

Närhi kävi matkan aikana vierailemassa muutamassa paikallisessa koulussa.

– Kävimme myös päiväkodissa, jossa tehtiin terveystarkastuksia sekä sairaalassa lastenosastolla. Kävimme katsomassa asioita, joita Unicef on siellä mahdollistanut: esimerkiksi vesipumppuja ja aurinkopaneeleita, joiden avulla vettä saa pumpattua, laulaja kertoo.

– Tutustuimme myös asioihin, joita vaikkapa sairaaloissa lastenosastoilla vielä tarvittaisiin: ihan lähtien tyynyistä, peitoista ja kuumemittareista.

Tällaisille asioille on Malawissa jatkuva tarve.

– Unicefin hyvinkin maltillisella kuukausilahjoitussummalla eli 12 eurolla saa jo yhdelle lapselle esimerkiksi pähkinätahnapusseja, joita käytetään aliravittujen lasten ruokkimiseen ensiravintona.

Laura Närhi on itsekin äiti. Minkälaisia ajatuksia ja tunteita hän kävi läpi Malawissa nähdessään erilaista arkea verrattuna siihen, mitä arki Suomessa on?

– Totta kai sitä on kiitollinen siitä, mitä meillä täällä Suomessa on, lähtien terveydenhuollosta ja arkisista oloista, joiden puitteissa täällä elämme. Lähtien esimerkiksi polkupyöristä. Malawissa äidit kävelevät lastensa kanssa joka paikkaan, vaikkapa 15 kilometrin matkan sairaalaan, koska ei ole muuta kulkupeliä käytettävissä, Närhi kertoo.

– Siellä ihmisiltä puuttuu aika lailla kaikki.

Konkreettinen ruoan vähyys Malawissa oli yksi eniten Närheä koskettaneita asioita matkalla.

– Etenkin, kun tällä hetkellä siellä on sadekausi. Edellinen satovarasto on jo loppumassa tai loppunut ja uusi sato ei ole vielä kypsynyt. Siellä on tosi vähän syötävää, Närhi sanoo.

– Mutta se taas ilahdutti hirveästi, että millä pieteetillä sairaaloissa ja terveyskeskuksissa hoidetaan aliravittuja lapsia, vaikka resurssit ovat todella pienet.

Laura Närhi julkaisi tänään uuden singlensä Tekisin tän uudelleen. Kappale saa ensiesityksensä livenä Maailman tärkein ilta -ohjelmassa.

Närhen neljävuotias lapsi ilahtuu aina kuullessaan äitinsä musiikkia radiossa.

– Mutta kotona en saa laulaa ikinä. Kommentti on aina, että "Älä, äiti, älä". Hän haluaa kuunnella enimmäkseen Ellinooraa tai Vesalaa.

Suora UNICEF Maailman tärkein ilta -lähetys perjantaina 15. maaliskuuta MTV3-kanavalla klo 20 alkaen.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja