Tanskan TV2: H&M ja Vero Modan emoyhtiö polttavat tonneittain uusia vaatteita – laboratoriotesteissä ei löytynyt mitään vikaa

Vaatejätti Hennes & Mauritz ja muun muassa Vero Moda- ja Jack & Jones-merkkisiä vaatteita myyvä Bestseller polttavat vuosittain tuhansia kiloja täysin käyttämättömiä vaatteita tanskalaisessa lämpövoimalassa.  Asiasta kertoo Tanskan TV2-kanavan tutkivan journalismin ohjelma Operation X.

Ohjelman kertomiin tietoihin on perehtynyt myös Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

H&M on jo vuosia kehottanut asiakkaitaan palauttamaan käytetyt vaatteet myymälöihin, jotta ne voidaan kierrättää ja tehdä materiaalista uusia vaatteita. Yhtiö kampanjoi asiasta isosti ja muistutti, että "ainoa asia, jota emme tule tekemään, on niiden tuhoaminen".

Nyt tanskalaisohjelma kuitenkin kertoo yhtiön toimivan juuri lupaustensa vastaisesti.

Operation X:n mukaan vuodesta 2013 lähtien H&M on lähettänyt vuosittain noin 12 tonnia vaatetta suoraan Roskilden lämmityslaitoksen polttokammioon. Ohjelman toimitus sanoo nähneensä todisteet asiakirjoista.

– Tämä määrä vastaa esimerkiksi 30 000 farkkuparia, sanoo juontaja Morten Spiegelhauer ohjelmassa.

H&M on puolustautunut sanomalla, että vaatteet, joita lämpövoimalaan on viety, ovat olleet terveydelle vaarallisia. Niihin on saattanut joutua yhtiön mukaan esimerkiksi likavettä tai ne ovat sisältäneet liian suuria pitoisuuksia kemikaaleja tai raskasmetalleja.

– Myymme kaikki vaatteet, jotka tuotamme. Ison yrityksen etuja on, että ne vaatteet, jotka eivät mene kaupaksi yhdessä myymälässä, voimme siirtää toiseen myymälään, jossa ne menevät kaupaksi. Näin meillä ei synny hävikkiä, yhtiön edustaja Mia Mogelgaard sanoi.

Ohjelman toimittajat olivat kuitenkin saaneet haltuunsa voimalaan matkalla olleita vaatteita, jotka se oli testannut laboratoriossa. Testien mukaan vaatteet olivat moitteettomassa kunnossa.

Ohjelman mukaan H&M ei ole suurin vaatteita poltettavaksi kuljettava yritys. Esimerkiksi Bestseller, jonka vaatemerkkejä ovat muun muassa Vero Moda ja Jack & Jones, tuovat vuosittain jopa 49 tonnia vaatetta poltettavaksi tanskalaiseen polttamoon.

Bestsellerin mukaan merkittävin syy siihen, miksi vaatteita viedään poltettavaksi, on niiden kärsimät vesivahingot. Bestseller kuitenkin myöntää, että osa polttoon menevistä vaatteista tulee suoraan ketjun 250 myymälästä Tanskassa. Ne ovat vaatteita, jotka eivät vain ole menneet kaupaksi.

– Suurin osa kauden vaatteista myydään alennetuin hinnoin ja jotkut asiakaspalautuksina tulleet vaatteet toimitamme kierrätykseen tai jälleenmyyjille tai lahjoitamme ne Punaiselle Ristille. Toisilla myymälöillä taas ei ole vakiintunutta tapaa kierrättää näin tarkasti. Tulemme kuitenkin puuttumaan tähän, viestintäjohtaja Jesper Stubkier sanoo Operation X -ohjelmalle.

Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja