Mainos

Tanska kielsi lohen kaupallisen pyynnin

Tanska kielsi lohen kaupallisen pyynnin dioksiinin takia. Suomi voi kalastaa edelleen poikkeusluvan turvin.

Tanska on kieltänyt lohen kaupallisen pyynnin Itämerestä liiallisten dioksiinipitoisuuksien takia. Suomessakin epäillään, että EU:n asettamat raja-arvot saattavat joskus hieman ylittyä. Meillä samoin kuin Ruotsissa pyyntiä voidaan kuitenkin jatkaa poikkeusluvalla.

Tanska kertoi EU:n maatalousministereiden kokouksessa Luxemburgissa maanantaina, että se ei enää salli lohen kalastusta myyntiä varten. Kielto pohjautuu 30 lohesta otettuihin näytteisiin, joista 11 ylitti sallitun.

Käytännössä maan oli pakko kieltää pyynti, koska Tanskalla ei ole Suomen kaltaista poikkeusta pitoisuuden ylityksiin. Asiantuntijat korostavat, että ylitykset ovat varsin vähäisiä.

Maatalousministeri Juha Korkeaojan mukaan Suomessa kohtuullisen lohensyönnin terveyshyödyt lasketaan suuremmiksi kuin vähäisten ja satunnaisten ylitysten tuomat haitat. Toisaalta Suomeakin saattaa uhata lohen pyynnin keskeytyminen, sillä poikkeuslupa päättyy vuoden 2006 lopussa.

Tavoitteena on saada jatkoa-aika poikkeukselle. Korkeaoja korostaa, että Suomi odottaa nyt tarkempia tuloksia Tanskasta ja siitä, mikä voisi selittää liian korkeat pitoisuudet. Nyt on vain yleisesti osoitettu myrkyn kulkeutumista ilmateitse. Hyvin laajoihin selvityksiiin tuskin kukaan lähtee mielellään. Yhden näytteen otto dioksiinin selvittämiseksi maksaa noin tuhat euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.