Tänne avautuu Euroopan korkein pilvenpiirtäjä – katso näköalakuvat

Lontoossa koetaan helmikuun alussa kihelmöiviä hetkiä, kun Euroopan korkein pilvenpiirtäjä avaa näköalatasanteensa yleisölle.

Noin 310 metriin kohoavasta rakennuksesta on henkeäsalpaavat näkymät yli koko Lontoon.

Lasista ja teräksestä rakennetussa Shardissa on toimistotiloja, huippuravintoloita, luksuskauppoja ja viiden tähden hotelli. Pilvenpiirtäjässä on myös kymmenen asuinhuoneistoja, joiden hinnat ovat päätä huimaavat. Yksi asunto maksaa noin 62 miljoonaa euroa.

Kaiken luksuksen keskellä on haluttu antaa myös tavalliselle kansalle mahdollisuus päästä osalliseksi pilvenpiirtäjän ihmeistä.

– Tätä ei ole tarkoitettu pelkästään rikkaiden ihmisten suljetuksi rakennukseksi, sanoo projektia vetävä arkkitehti William Matthews.

Suomeksi sirpaletta tarkoittavan Shardin näköalatasanne on noin 244 metrin korkeudessa. Kirkkaana päivänä tasanteelta voi nähdä jopa 60 kilometrin säteellä Lontoon tunnetuimpia nähtävyyksiä kuten Big Benin, St Paulin katedraalin ja Buckinghamin palatsin.

– Se on luonnollinen aloitus Lontoon nähtävyyksien tutkimiseen, sanoo näköalatasannetta markkinoivan yrityksen toimitusjohtaja Andy Nyberg.

Kiinnostusta jo ennakkoon

Lontoon kuuluisa sumu saattaa kuitenkin joskus tehdä tepposensa nähtävyyksien bongaajille.

Markkinointiyrityksen edustajien mielestä jopa sumuisina päivinä tasanne on hintansa väärti. Tuolloin kiinnostuneet voivat katsella tietokoneistetuilla teleskoopeilla aiemmin otettuja kuvia, joissa kaupunki kylpee auringossa.

Shardia on jo ehditty moittia muun muassa liian kalliiksi, vaikka sen rakentamisen on rahoittanut lähes kokonaan öljyvaltio Qatar.

Kallista on myös näköalojen katselu, sillä sisäänpääsymaksu tasanteelle verottaa vierailijan kukkaroa 30 euron verran. Kova hinta ei ole kuitenkaan karkottanut kaikkia uteliaita. Ennakkovarauksia on tehty jo kymmeniätuhansia, joten kiinnostusta tuntuu riittävän.

Hinnan lisäksi pilvenpiirtäjää on arvosteltu myös liian korkeaksi ja liian futuristiseksi. Arkkitehti Matthews torjuu kuitenkin kritiikin.

– Eiffel-tornia inhottiin rakentamisen aikana, mutta nyt se on pariisilaisten suuressa suosiossa, hän sanoo.

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat