Mainos

Kuntavaaleissa äänestetään nyt – valtuustojen kokoonpanot selvillä puoliltaöin

Kuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on tänään. Vaalihuoneistot ovat avautuneet aamulla kello yhdeksän. Ne sulkeutuvat kello 20.

Ennakkoäänten tulokset julkistetaan pian vaalihuoneistojen sulkeutumisen jälkeen.

Vaalin lopullinen tulos selviää vasta puoliltaöin, ehkä jopa maanantain puolella. Pienten kuntien ääntenlasku sujuu ripeästi. Sen sijaan suurten kaupunkien ehdokkaat saavat jännittää läpimenoaan.

Ennakolta näissä vaaleissa äänesti noin 26 prosenttia äänioikeutetuista.

Kokoomus edellisen kerran suurin 

Edellisissä kuntavaaleissa neljä ja puoli vuotta sitten kokoomus keräsi melkein 22 prosentin kannatuspotin. Toiseksi suurin kuntavaalipuolue oli SDP ja kolmanneksi suurin keskusta. Perussuomalaiset oli neljäs runsaan 12 prosentin kannatuksella.

Edellisissä eduskuntavaaleissa kaksi vuotta sitten kannatusprosenttien kärjessä oli keskusta, kakkosena kokoomus ja kolmantena perussuomalaiset. Tuolloin SDP jäi neljänneksi.

Yli 33 000 ehdokasta

Kuntavaaleissa on yli 33000 ehdokasta, ja valtuustoihin valitaan kaikkiaan noin 9000 valtuutettua. Miehiä on selvästi enemmän ehdolla kuin naisia, noin 20000. Eduskuntapuolueista ainoastaan vihreillä on ehdokkaissaan naisenemmistö. Perussuomalaisilla on suhteessa ehdokasmäärään vähiten naisehdokkaita.

Vihreiden ehdokkaiden keski-ikä on 44 vuotta, kun se esimerkiksi kristillisdemokraateilla on 52 vuotta.

Yli 160 kansanedustajaa 200:sta on asettunut ehdolle myös kuntavaaleissa.

Kuntavaaleista alkaakin kunnon vaaliputki, sillä ensi vuonna pidetään presidentinvaalit, joiden yhteydessä on määrä järjestää myös maakuntavaalit. Eduskuntavaalit ovat vuorossa keväällä tai alkukesästä 2019 samoin kuin europarlamenttivaalit. Suomessa selvitetään, josko eduskuntavaalit ja eurovaalit järjestettäisiin yhtäaikaisesti.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja