Tampereen Teatterikesä alkaa 31. kerran

Tampereen Teatterikesä avataan tiistaina. Viikkoon mahtuu kaikkiaan pitkästi toistasataa esitystä. Tapahtuman loppumetreillä selviää, kuka tai ketkä jatkossa vievät Teatterikesää eteenpäin.

Nykyinen taiteellinen johto ilmoitti jo keväällä aikovansa jättää tehtävänsä. Ohjelmasta vastaa nyt viidennen kerran kolmihenkinen johtoryhmä eli Laura Jäntti, Otso Kautto ja Jussi Helminen. 1990-luvun alkupuolella tapahtumaa johti Vivica Bandler. Uusi johto on määrä julkistaa tänään. Johtotroikan kaudella Teatterikesä on pystynyt maksamaan vanhat velkansa pois. Tämän vuoden budjetti on noin 3,5 miljoonaa markkaa.

Kotimaisten esitysten osalta Teatterikesän talous perustuu Jussi Helmisen mukaan paljolti talkoohengelle. Teatteriväki joustaa lomistaan eikä laske kaikkia työtuntejaan, kun Tampereelle tuloon valmistaudutaan. Sen sijaan ulkomaisia esityksiä valittaessa markkoja joudutaan laskemaan. Tarjolla on silti tänäkin vuonna monipuolinen joukko vierailijoita, päävieraana Norsunluurannikolta tuleva tanssi- ja musiikkidraama Waramba.

Kom-teatteri kestosuosikki

Teatterikesää vietetään nyt 31. kerran. Johtotroikan mukaan tänä vuonna ohjelmassa ei ole nähtävissä mitään erityistä teemaa, vaan valitsijat ovat poimineet mukaan omasta mielestään hyviä ja kiinnostavia esityksiä.

Virallisen ohjelman puolella eri esityksiä on kolmisenkymmentä ja näytäntöjä noin 70. Off-esitykset ja ravintolanäytökset nostavat kokonaismäärän yli kaksinkertaiseksi. Lipunmyynnistä päätellen yleisön suosikki on tänäkin vuonna Kom-teatteri, jonka esitys Aina joku eksyy on myyty ja varattu loppuun. Loppuun varattu on myös Raivoisien Ruusujen Kinkku pahana.

Järjestäjät kuitenkin muistuttavat, että peruutuspaikkoja voi aina kysellä. Suosittuja ovat niin ikään vuoden 1918 tapahtumista kertova Turun Kaupunginteatterin Hennalan torvisoittokunta sekä Viirus-teatterin Besökaren. Tämä Lasse Pöystin tulkinta Sigmund Freudista nähdään Tampereella viimeistä kertaa. Waramba-oopperan ohella myös saksalais-venäläisen Derevo-ryhmän Once-esityksen liput ovat ennakkomyynnissä huvenneet vähiin. Fyysisen teatterin mestariksi luonnehdittua Derevoa koetettiin saada Tampereelle jo viime kesänä, mutta vasta nyt vierailu onnistui.

Suomen oloissa epätavallinen on hollantilainen Salome, jossa nuket ja näyttelijä Neville Tranter esiintyvät yhdessä. Salome on lähinnä aikuisten teatteria, sillä käsikirjoituksen taustalla on Raamatun kertomus Johannes Kastajan pään irtileikkaamisesta. Toinen harvinaisuus on Jussi Kylätaskun Runar ja Kyllikki perulaisten teatteriopiskelijoiden esittämänä. Espanjankielisen esityksen on ohjannut Laura Jäntti.

Näytöksiä myös rahattomille

Kaksi vuotta sitten päivänvalon - vai pitäisikö sanoa illanhämyn - nähnyt klubifestivaali voi hyvin edelleen. Toistakymmentä tamperelaista ravintolaa on avannut ovensa teatterille, ja näitä ilmaisesityksiä riittää vähintään pari joka illalle. Kapakoissa nähdään ja kuullaan pienimuotoisia näytelmiä ja improvisaatioesityksiä, mutta myös runo- ja lauluiltoja.

Lähes 30 näytännöstä myöhäisimmät alkavat kello 23. Päiväsaikaan taas Tampereella on perinteiseen tapaan tarjolla katuteatteria. Kuninkaankadun kävelykadulla nähdään hollantilainen The Primitives, jonka Cook it -esityksessä häärii kolme kokkia.

Off-sarjassa on tänä vuonna noin 40 eri esitystä ja 70 näytäntöä. Virallisen ohjelman ulkopuolisia omakustanne-esityksiä tarjoavat lähinnä Tampereen pienteatterit ja harrastajaseurueet. Joukossa on myös muutamia vierailijoita muilta paikkakunnilta.

Off-sarjaa seuraavat tarkoin esimerkiksi ulkomaiset teatterifestivaalien johtajat, jotka etsivät kotiyleisöilleen tuoreita esityksiä ja nousevia taiteilijoita. Tämän vuoden off-esityksistä kaksi palkittiin runsas viikko sitten Seinäjoen Harrastajateatterikesässä: Legioonateatterin Kuningas Laukkajalka sai ensimmäisen ja Tampereen Ylioppilasteatterin Seitsemän veljestä jaetun toisen palkinnon.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat