Mainos

Tampereen elokuvajuhlille täyteen 3 vuosikymmentä

Tampereen elokuvajuhlat alkaa tänään. Festivaalin 30-vuotisjuhla näkyy myös ohjelmistossa. Juhlinnan ohella tämänvuotisia erikoissarja -teemoja ovat muun muassa eteläafrikkalainen ja irlantilainen elokuva.

Animaatiohahmoista oman sarjansa saavat sekä Felix-kissa että Fritz-kolli. Niin ikään juhlilla nähdään venäläisen Nalle Puhin seikkailuja Feodor Hitrukin animaatioina.

30 vuodessa Tampereen elokuvajuhlat on tullut hyvin tunnetuksi myös maailmalla. Festivaalijohtaja Pertti Paltilan mukaan Tampereen elokuvajuhlat on ensisijassa nuorten lahjakkaitten taiteilijoiden kansainvälinen foorumi. Elokuvajuhlat sai alkunsa pienistä lyhytelokuvapäivistä, mutta on kasvanut 30 vuodessa mittavaksi ja kansainvälisestikin hyvin tunnetuksi tapahtumaksi. Festivaalin perusajatus on yhä sama kuin alkuvuosina eli tuoda yleisön nähtäväksi lyhytelokuvia ja dokumentteja, jotka harvoin - jos koskaan - pääsevät kaupallisten ketjujen taetterilevitykseen.

Elokuvat ja myös elokuvajuhlat heijastelevat hyvin omaa aikaansa: 70-luvun poliittisissa kuohuissa elokuvajuhlatkin oli vähällä loppua kokonaan suorastaan vallankumoussyytteisiin. Tampereen ensimmäisen kansainvälisen kilpailun voitti dokumentti Ho Tsi Minhistä. Se sai jotkut näkemään punaista, kun pääpalkinto annettiin selväpiirteisesti poliittiselle elokuvalle.

Seuraavana vuonna kuohui taas. Yhteiskunnallinen tilanne oli valmiiksi kireä, meneillään oli muun muassa pitkä metallin lakko. Ja Helsingistä Tampereen elokuvajuhlille tullut pieni aktiivien joukko käytteli ahkerasti sanaa vallankumous. Välivuosi 1972 rauhoitti tilanteen, tapahtuma jatkui ja vakiintui.

Alusta asti mukana on ollut kansainvälinen kilpailu. Viime vuosina erityisesti fiktioiden määrä on kasvanut. Pertti Paltilan mukaan kilpailu on valtavan työläs, raskas ja kallis.
-Mutta sillon kun se tehdään hyvin ja sillä on sen maine, se on sen väärtti, sanoo Paltila.

Kotimaiseen kilpailuun tarjottiin tänä vuonna yli 300 elokuvaa, joista 43 selvisi loppukilpailuun.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.