Mainos

Tämän vuoksi lähikirjastot katoavat – suomalaiset lainaavat yhä vähemmän

Suomessa oli viime vuonna 790 yleistä kirjastoa. Vielä vuonna 1980 niitä oli 1608 ja vuonna 1960 jopa 4007 kappaletta.

Eräs tärkeä syy vähenemiseen ovat kuntaliitokset, joissa kirjastoja on yhdistetty.

Vaikka kirjastojen määrä on vähentynyt, ovat kirjastokokoelmat kasvaneet 2000-luvulle saakka. Suurimmillaan kirjastokokoelmat olivat vuonna 2004, jolloin teoksia 41 miljoonaa kappaletta. Se on yli seitsemän kertaa enemmän kuin vuonna 1960. Viime vuosina kokoelmat ovat kuitenkin pienentyneet.

Luvut ovat Tilastokeskuksen tiedoista.

Nykyään teoksia on 37 427 000 kappaletta, mikä tarkoittaa yli 47 000 teosta kirjastoa kohden. Vuonna 1960 vastaava luku oli alle 1500 teosta.

Kirjojen määrä vähenee

Suurin osa kirjastokokoelmista on kirjoja, joita oli viime vuonna runsaat 33 miljoonaa kappaletta. Kirjojen määrän vähentyessä muun aineiston osuus kirjaston kokoelmista on kuitenkin kasvanut vuoden 1984 kolmesta prosentista 11 prosenttiin.

Kirjalainoja välitettiin viime vuonna yleisissä kirjastoissa vajaat 70 miljoonaa. Lainojen määrä on 17 prosenttia pienempi kuin huippuvuonna 1994.


Musiikkia ja videotakin lainataan entistä vähemmän

Musiikkiäänitteitä oli yleisissä kirjastoissa viime vuonna yli 2,3 miljoonaa kappaletta. Kokoelmien kasvu on pysähtynyt viime vuosina.

Musiikin lainamäärät on pudonnut vajaaseen puoleen vuosituhannen vaihteesta. Syynä pidetään internetin musiikinkuuntelumahdollisuuksien yleistymistä.

Kirjastojen videokokoelmien kasvu on jatkunut, vaikka viime vuosina niidenkin lainamäärät ovat kääntyneet laskuun. Yleisissä kirjastoissa oli vuonna 2014 lähes miljoona kuvatallennetta ja niitä lainattiin runsaat 7,5 miljoonaa kertaa.

Viime vuonna kaksi miljoonaa lainaajaa

Lainamäärien ohella myös kirjastokäyntien ja lainaajien määrä on laskenut. Kirjastokäyntejä oli vuonna 2014 runsaat 50 miljoonaa, kun kymmenen vuotta aiemmin käyntejä oli lähes 67 miljoonaa.

Myös 2000-luvun alussa nopeasti yleistyneet verkkokäynnit ovat kääntyneet laskuun. Viime vuonna verkkokäyntejä oli runsaat 40 miljoonaa, kun kaksi vuotta aiemmin niitä oli lähes 58 miljoonaa.

Lainaajia oli viime vuonna hieman yli 2 miljoonaa, viidenneksen vähemmän kuin huippuvuonna 1997.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.