Tämän vuoksi D-vitamiinin saanti on tärkeää

D-vitamiininsaantiin on kiinnitettävä erityistä huomiota pimeinä vuodenaikoina.

Aurinko on loistava D-vitamiinin lähde, mutta pimeän syksyn tullen on hyvä kiinnittää huomiota sen lisäsaantiin. Muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehottaa suomalaisia kiinnittämään erityistä huomiota sen saantiin.

D-vitamiini huolehtii paitsi luistasi, ihostasi ja sydämestäsi, mutta sen lisäksi monet uskovat sen auttavan kaamosmasennukseen ja pitävän pirteämpänä pimeinä vuodenaikoina.

D-vitamiinimyrkytys aiheuttaa heikotusta ja oksentelua

Liiallisestakin D-vitamiinin nauttimisesta on haittaa, joten sitä ei ole hyvä nauttia yli suositusrajojen. Bostonissa arviolta 33 000 kuluttajaa altistui viiden ja puolen vuoden ajan maidolle, jossa oli D-vitamiinia litraa kohden yli satakertainen määrä normaalisaantiin verrattuna. Sadat ihmiset sairastuivat. Yleisimpiä myrkytysoireita olivat ruokahaluttomuus, laihtuminen, yleinen heikkous, sekavuus, oksentelu ja nestevajaus.

D-vitamiinimyrkytystä ei kuitenkaan voi saada auringon tai perusruoan vitamiinimääristä.

D-vitamiinin saantisuositukset (THL):

Alle 2-vuotiaat

D-vitamiinivalmistetta annetaan kahden viikon iästä lähtien 10 µg (400 IU) vuorokaudessa ympäri vuoden riippumatta siitä, saako lapsi äidinmaitoa, äidinmaidonkorviketta, lasten erityisvalmistetta ja/tai vitaminoitua lastenvelliä/puuroa tai muuta D-vitaminoitua maitoa.

2-18-vuotiaat

D-vitamiinivalmistetta käytetään 7,5 µg (300 IU) vuorokaudessa ympäri vuoden. Vitamiinivalmisteen käyttö vitaminoitujen maitovalmisteiden ja rasvojen ohella on turvallista, eikä liikasaannin riskiä tavanomaisessa ruokavaliossa ole.

Poikkeuksena ovat erittäin runsaasti vitaminoidut tuotteet kuten maitovalmisteet, joissa on d-vitamiinia 2 µg /100 ml. Niiden säännöllinen erittäin runsas käyttö saattaa johtaa liian runsaaseen d-vitamiinin saantiin.

Raskaana olevat ja imettävät naiset

D-vitamiinivalmistetta käytetään 10 µg (400 IU) vuorokaudessa ympäri vuoden.

D-vitamiinivalmisteen muoto

D-vitamiinivalmisteena suositellaan ensisijaisesti D3 –muotoa, joka on ihmisen elimistölle luontainen D-vitamiinimuoto ja on teholtaan parempi kuin D2 –vitamiini. D3 –vitamiini eristetään lampaan villasta, kun taas D2 –muotoa saadaan UV-säteilytetystä hiivasta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat