Tämän takia ihmiset hakeutuvat luostariin asumaan

Lintulassa asuva nunna Kristoduli kertoo, mikä saa ihmiset valitsemaan luostarielämän.

– Jumala itse on se, joka kutsuu jonkun luostariin. Tuo kutsu ilmenee esimerkiksi rakkautena jumalanpalveluksiin ja rukoilemiseen. Luostarissa ne kuuluvat keskeisesti elämään, nunna Kristoduli sanoo.

Lintulaan tulee luostarielämästä kiinnostuneita silloin tällöin.

– Ensin hakeudutaan vapaaehtoistyöntekijäksi. Jos luostarielämä vastaa henkilön odotuksia ja luostari pitää häntä sopivana, voidaan halukas ottaa noviisiksi. Kolmen noviisivuoden jälkeen vihitään viitankantajaksi ja siitä joidenkin vuosien kuluttua nunnaksi.

– Se, että joku tulee kokeilemaan elämää luostarissa, ei tarkoita, että hän jää. Nunnan pitää tuntea kutsumusta.

Nuoruus hyvä elää ensin

Luostarit eivät ota noviiseiksi alaikäisiä, mutta auttamassa saa käydä vanhempien luvalla.

– Entisaikoina nuoria tulisieluja karkasi luostareihin jopa suoraan omista häistä. Perinteisissä ortodoksimaissa on edelleen varsin tavallista muuttaa luostariin nuorella iällä.

Lintulassa kovin nuorille nunnan elämästä haaveileville halutaan antaa aikaa kypsyä.

– Jos joku haluaa nunnaksi todella nuorena, ehdotamme, että hän ensin opiskelisi jotain ja testaisi kutsumustaan. Muuten saattaa myöhemmin katua, miksei aikoinaan tehnyt sitä tai tätä. 25 vuotta on ihan hyvä ikä nunnaksi ryhtymiseen, nunna Kristoduli sanoo.

Avioliitosta eronneita

Pontimena luostarielämälle voi olla myös jonkinlainen elämänmuutos.

– Monet lesket halusivat entisaikaan muuttaa luostariin. Avioparit saattoivat myös keskinäisestä sopimuksesta siirtyä asumaan vaimo nunnaluostariin, mies munkkiluostariin.

Nykyisin luostareihin otetaan myös eronneita.

– Mutta jos luostariin tulee pelkän kriisin takia, niin kyllä sieltä sitten lähteekin. Luostariin meno ei saa olla eron syy, ja lasten pitää olla riittävän vanhoja huolehtimaan itsestään, nunna Kristoduli sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat