Postimees: Kiinalainen alus oli Balticconnector-putken lähellä epäiltyyn rikkoutumisaikaan

Merivoimat on avustanut pohjankartoituksessa Balticconnector-kaasuputken ympäristössä 1:20
Katso myös: Merivoimat kertoo avustaneensa putkitutkinnassa.

Postimees-lehden mukaan rahtialus hidasti vauhtiaan juuri, kun se lähestyi kaasuputkea.

Venäjälle rekisteröity rahtialus SGV Flot oli lähettyvillä Balticconnector-putken rikkoutumiskohtaa tapahtumaviikonloppuna, mutta virolaisen Postimees-lehden mukaan vielä lähempänä epäillyllä vauriohetkellä oli Hongkongin lipun alla seilaava konttialus Newnew Polar Bear. 

Marine Traffic-verkkopalvelun mukaan kiinalaisomistuksessa oleva alus oli putken lähellä juuri, kun alueella havaittiin todennäköinen räjähdys.

Postimeesin lähteen mukaan tämä Hong Kongin lipun alla seilaava alus on syy siihen, miksi Viron viranomaiset ovat olleet niin varovaisia nimeämään epäiltyjä. Kyse on poliittisesti niin arkaluontoisesta tiedosta, että siitä halutaan ensin täysi varmuus.

Postimeesin mukaan Viron ulkoministeriö kertoi tiedotteessa maanantai-iltana, että virolaiset ja kiinalaiset diplomaatit ovat neuvotelleet Pekingissä perjantaina. Ei ole tiedossa, liittyivätkö neuvottelut joillain lailla kaasuputkeen.

Newnew Polar Bear oli matkalla kohti Pietarin satamaa Shanghaista, ja se pysähtyi myös Kaliningradissa, kertoo Postimees. 

Alus hidasti vauhtiaan lähestyessään Balticconnectoria. Se kulki 11 solmun nopeudella, mutta lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kello 1.19 se alkoi hidastaa vauhtiaan 9,5 solmuun. Kello 1.24 Newnew Polar Bearin nopeus oli jälleen 11 solmua. Postimeesin mukaan tällä välillä Newnew Polar Bear ylitti kaasuputken.

Lue myös:

    Uusimmat