Tämä vanhan kansan hoitomuoto on nykypäivänäkin tehokas apu vaivoihin

Kansanparantajat ovat tienneet sen jo tuhansien vuosien ajan: keho parantaa itse itsensä, kun siihen annetaan mahdollisuus. Jäsenkorjaaja Kari Taivassalo kertoo Studio55.fille työstään.

Kansanparannus herättää yhä monen mielessä myyttisiä mielikuvia vanhoista tietäjistä ja luonnonrohdoista. Kaustisella jos jossain tiedetään paremmin: Keski-Pohjanmaan pitkät kansanparannusperinteet ovat yhä voimissaan.

Jäsenkorjaaja Kari Taivassalo painottaa, ettei kyseessä ole mikään salatiede.

− Kaustisen Kansanlääkintäkeskuksessa, missä olen töissä, toimimme yhteistyössä koululääketieteen kanssa. Meillä on vastaava lääkäri, ja lisäksi terveydenhoitaja haastattelee potilaat, jotka tulevat pidempään hoitoon.

Vanha hoitomuoto

Kansanlääkintäkeskuksen suosituin hoitomuoto on Taivassalon harjoittama jäsenkorjaus. Kyseessä on ikivanha hoito, josta löytyy kuvauksia jopa 4 000 vuoden takaa.

Länsimaisen lääketieteen perustaja Hippokrates mainitsi 2 500 vuoden takaisissa teksteissään manipulaatiohoidot. Myös Thaimaasta asti on löydetty jäsenkorjausta esittäviä patsaita.

Suomessa jäsenkorjaus kulki pitkään eteenpäin perimätietona.

− Maataloustyötä tekevillä ihmisillä oli paljon tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Koska lääkäriin oli usein pitkä matka, kansa turvautui jäsenkorjaajiin, Taivassalo kertoo.

Vuonna 1983 Kaustisen kunta perusti Terveyskylä-säätiön perinteen säilymisen turvaamiseksi. Neljä vuotta myöhemmin säätiö perusti Kansanlääkintäkeskuksen, jossa kansanlääkinnän ja koululääketieteen hoitajat aloittivat hoitotyöt saman katon alla.

− Meiltä vaaditaan hierojan peruskoulutus, jotta ihmisen anatomia tulee tutuksi. Itse olen työskennellyt jäsenkorjaajana nyt 15 vuotta.

Selkävaivat yleisimpiä

Käytännön tasolla jäsenkorjaus tarkoittaa manipulaatiohoitoa, jolla pyritään saavuttamaan nikamien ja nivelten normaalit liikeradat. Menetelmä soveltuu erilaisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoitamiseen.

− Hoidamme ylivoimaisesti eniten selkävaivoja. Paljon on myös polvivaivoja ja muita nivelvaivoja. Nämä ovat yleisimpiä iäkkäämmillä ihmisillä, mutta on joukossa työikäisiäkin, Taivassalo selvittää.

Jäsenkorjaaja tekee huomioita jo siinä vaiheessa, kun potilas kävelee ovesta sisään. Liikkumistyyli antaa osviittaa siihen, missä ongelma piilee.

− Lähdemme tarkastamaan alhaalta ylöspäin, että kehon perusta on kunnossa. Ongelman perimmäinen syy voi olla jossain muualla kuin itse kipu. Esimerkiksi alaselkävaivat voivat johtua polvesta.

Yksikin hoito voi parantaa

Jäsenkorjaus toimii hyvin esimerkiksi pitkittyneen, työn tai muun rasituksen kautta syntyneen selkävaivan hoidossa.

− Selkä- ja olkapäävaivat helpottuvat hieronnalla ja nikamien ja nivelten mobilisaatiolla. Emme siis korjaa mitään rikkinäistä, vaan korjaamme virheasennot, Taivassalo painottaa.

Moni potilas on kokenut lämmön virtaamisen kehoon, kun aineenvaihdunta ja verenkierto lähtevät elpymään. Taivassalon mukaan on hyvä merkki, jos tunne tulee jo hoidon aikana.

− Toipumiseen voi riittää yksikin kerta. Mitään hoitosarjoja ei tarvita; tuloksia saadaan yleensä yhdestä kolmeen hoitokerralla.

− Hoidon aikana yritämme selvittää, mistä vaiva johtuu. Sitten mietimme, miten tästä eteenpäin. Voimme auttaa vain niin pitkälle, että keho alkaa hoitaa itse niveliä ympäröiviä kudoksia.

Hellävarainen mutta tehokas hoitomuoto

Jäsenkorjaus on hellävarainen hoitomuoto, jossa ei käytetä voimaa, eikä hoidoista täten aiheudu vahinkoa. Vaiva yritetään saada kuriin suostuttelemalla, kuten jäsenkorjaajat itse sanovat. Jäsenkorjauksen toimivuudesta on näyttöä aina tutkimuksia myöten.

Suorin palaute tulee luonnollisesti potilailta itseltään.

− Keski-Pohjanmaalla ja Kaustisen seudulla jäsenkorjaus on niin tuttua, että monesti potilas tulee ensimmäisenä meille ja sitten vasta lääkärille. Sitten on myös heitä, jotka tulevat tänne viimeisenä keinona, Taivassalo kertoo.

Potilaat tulevat Kansanlääkintäkeskukseen joka puolelta Suomea. Hoitotarjonta on laaja, ja hoitolaitoksen yhteydessä on myös terveyshotelli. Jokainen potilas kohdataan yksilöllisesti.

− On niitäkin tapauksia, joille jäsenkorjaus ei sovi. Jos potilaalta on esimerkiksi leikattu rintasyöpä, siinä on voinut muodostua etäpesäkkeitä. Suhtaudumme hyvin varovasti tällaisiin tapauksiin.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat