Tämä unohdus voi tulla kalliiksi: Stefan ei muista digilompakkonsa salasanaa – nyt hän on vaarassa menettää lähes 200 miljoonaa euroa

8:08
Mikä ihmeen Bitcoin?

Sanfranciscolainen tietokoneohjelmoija Stefan Thomas on kahden kokeilun päässä kalliista unohduksesta. Aiheesta kertoo muun muassa The Guardian. 

Hänellä on unohtamansa salasanan takana 240 miljoonaa dollaria, eli yli 197 miljoonaa euroa. 

Kymmenen vuotta sitten Thomasille annettiin palkkioksi 7 002 bitcoinia tekemästään videosta. Videolla hän selitti, kuinka kryptovaluutta toimii. Tuohon aikaan bitcoinit olivat arvoltaan noin 2-5 euroa. 

Thomas jätti bitcoininsa säästöön "digitaaliseen lompakkoon" ja unohti niiden olemassaolon. Nyt yhden bitcoinin arvo on noin 28 000 euroa. 

Edessä lienee alanvaihto

Epäonnekseen Thomas ei muista digilompakkonsa salasanaa.

Saksalaissyntyinen mies on arvannut salasanansa väärin jo kahdeksan kertaa. Vielä kaksi väärää arvausta ja hänen kovalevynsä salaa itsensä, eikä sen sisältöön pääse enää käsiksi. Kovalevy sisältää avaimet digilompakkoon.

Thomas on kertonut medioille kokeilleensa erilaisia muistitaktiikoita ja maanneensa sängyssä miettien salasanaa. 

Kokemus on saanut Thomasin kyllästymään kryptovaluutta-alaan. 

– Idea olla itse oma pankkinsa on vähän sama kuin, että suutarin lapsilla ei ole kenkiä. Meillä on pankkeja siksi, ettei meidän tarvitsisi tapella tällaisten ongelmien kanssa. 

Stanford Internet Observatoryn asiantuntija Alex Stamos on tarjoutunut selvittämään salasanan puolessa vuodessa, jos Thomas antaa hänelle 10 prosenttia rahoista. 

Kryptovaluutan dataa keräävä Chainalysis yhtiö kertoo, että noin 20 prosenttia olemassa olevista bitcoineista on kateissa unohdetuissa digilompakoissa. 

Bitcoinin arvo on noussut noin 700 prosenttia pandemian alettua maaliskuussa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja