Tämä Raaseporin turmasta tiedetään: Tasoristeys on vartioimaton eivätkä junat kulje osuudella lujaa – tutkinnalla yksi keskeinen kysymys turman syystä

MTV Raaseporissa – mitä viranomaiset kertovat tuhoisasta tasoristeysturmasta? 41:30

Onnettomuustutkintakeskus on aloittanut paikkatutkinnan Raaseporin tasoristeysonnettomuudesta Skogbyssä. Paikalla on viisi tutkijaa. Tässä vaiheessa keskus ei ota vielä kantaa onnettomuuden syihin tai tapahtumien kulkuun edes alustavasti, sanoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.

– Tässä tapauksessa on hyvä, että tutkintaa voidaan tehdä päivänvalossa ja että paikka on autolla saavutettavissa.

Nurmi kertoo, että onnettomuustasoristeys on vartioimaton, eivätkä junat tai kiskobussit kulje kyseisellä rataosuudella lujaa. Nurmi ei kuitenkaan tässä vaiheessa pysty ottamaan kantaa onnettomuusjunan vauhtiin.

Tutkinnassa tarkastellaan tapahtunutta sekä junan että ajoneuvon kannalta, ja yhtenä keskeisenä kysymyksenä on näkyvyyden selvittäminen.

– Onko (ajoneuvon kuljettajalla) ollut edellytyksiä nähdä ajoissa junaa.

Suomen tasoristeysturvallisuus on huono

Nurmi ei ota aamun tapahtuneeseen kantaa, mutta kertoo, että Suomessa on aiemmin sattunut tasoristeysonnettomuuksia, joissa ei käytännössä ole ollut mahdollisuutta nähdä lähestyvää junaa.

– Se on tärkeää selvittää tässä.

Yleisesti ottaen Nurmi huomauttaa, että Suomen tasoristeysturvallisuus on huono.

Esimerkiksi Siilinjärven vakavassa onnettomuudessa kuoli kolme nuorta viime vuoden helmikuussa. Tasoristeysonnettomuus tapahtui tuolloin paikassa, jossa auton kuljettaja näki junan vasta alle 200 metrin päästä, kun näkyvyyttä olisi pitänyt olla yli 750 metriä. Onnettomuuteen vaikutti heikko näkyvyys junan tulosuuntaan.

Useita auttavia puhelimia

Raaseporin onnettomuudessa kuoli neljä ihmistä ja useita loukkaantui. Neljää vakavasti loukkaantunutta hoidetaan Helsingissä Töölön sairaalassa ja seitsemän lievemmin loukkaantunutta ovat Raaseporin sairaalassa Tammisaaressa.

Sairaaloihin on avattu puhelinnumerot, joihin läheiset voivat soittaa. Raaseporin sairaalassa omaisten numero on 019 224 2929 ja Töölön sairaalassa 050 427 1817.

Helsingin kaupungin kriisipäivystys ja Suomen mielenterveysseuran kriisipuhelin päivystävät numeroissa 09 310 43 504 ja 010 195 202. Myös Uudenmaan prikaatissa on käynnistetty kriisiapu. 

Lue myös:

    Uusimmat