Tämä pysäköintitapa sallitaan esimerkiksi Turussa ja Kuopiossa, mutta ei Helsingissä: "Autoilijan on vaikea tietää"

Yli 11-metrinen jenkkimotorhome: Monaco Dynasty Roadmaster 1994 2:45
No nyt on matkailuautossa näköä ja kokoa! Teppo vuokrasi kesälomareissulleen yli 11 metriä pitkän Monaco Dynasty Roadmaster -matkailuauton. Katso videolta, millaisia haasteita sillä liikkumiseen ja sen pysäköintiin liittyy. Kuvat: Teppo Vesalainen

Autoliitto on selvittänyt pysäköinninvalvonnan paikkakohtaisia tulkintaeroja, ja löydökset ovat osittain hämmentäviä. Se kertoo tiedotteessaan, että henkilöauton ja perävaunun yhdistelmän tai matkailuauton tai -vaunun pysäköinti voi olla paikkakunnasta riippuen hyvinkin erilainen kokemus. Voit lukea paikkakuntakohtaiset yhteenvedot artikkelin lopusta.

Ison ajoneuvon tai yhdistelmän saaminen yhteen parkkiruutuun voi olla joko haastavaa tai täysin mahdotonta. Tilannetta ei helpota se, että kunnallinen pysäköinninvalvonta tulkitsee pysäköintisääntöjä eri tavoin eri paikkakunnilla, ja toisessa kaupungissa sallittu pysäköintitapa voi tuoda toisaalla pysäköintivirhemaksun.

Autoliitto tiedusteli matkailuautojen ja ajoneuvoydistelmien pysäköintiin liittyviä tulkintoja eri kaupunkien kunnallista pysäköinninvalvontaa hoitavilta tahoilta. Se sai vastauksia Lahdesta, Espoosta, Kokkolasta, Helsingistä, Kouvolasta, Kuopiosta, Jyväskylästä, Turusta, Joensuusta ja Vantaalta.

Vastauksissa oli Autoliiton lähettämän tiedotteen mukaan "luvattoman paljon" tulkinnanvaraisuuksia.

Onko kahteen ruutuun pysäköiminen sallittu?

Autoliitto kysyi, miten ajoneuvo tai yhdistelmä pitää pysäköidä parkkipaikalle, jos se ei sovi yhteen pysäköintiruutuun.

Osa kaupungeista ilmoitti tiukasti, että pysäköinti on siinä tapauksessa kielletty. Esimerkiksi Helsinki ei salli kahteen peräkkäiseen ruutuun pysäköintiä.

Vantaalla ja Joensuussa ison ajoneuvon on mahduttava pysäköintiruutuun, mutta yhdistelmä saa käyttää kaksi peräkkäistä ruutua. Jyväskylässä pysäköintivirhemaksua taas ei anneta siinä tapauksessa, että ajoneuvo on vain "hieman liian iso" parkkiruutuun.

Se, milloin esimerkiksi matkailuajoneuvo on sitten isompi kuin "hieman liian iso" on taas aika tulkinnanvaraista. Monen muunkin kaupungin vastaukset jättivät asioita sen verran auki, että autoilijan on vaikea tietää, milloin mikäkin pysäköintitapa sallitaan, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa tiedotteessa.

Pitääkö kahdesta ruudusta maksaa kaksi maksua?

Autoliitto kysyi kaupungeilta myös sitä, pitääkö kahteen ruutuun pysäköineen maksaa molemmista ruuduista. Vastaukset olivat jälleen kerran vaihtelevia.

Lahdessa, Espoossa, Kokkolassa, Kuopiossa, Jyväskylässä, Turussa ja Joensuussa riittää yhden pysäköintimaksun maksaminen, mikäli perävaunu on kiinni vetoautossa. Vantaalla maksu taas on ruutukohtainen eli jokaisesta käytetystä ruudusta on pysäköinninvalvonnan mukaan maksettava erikseen.

Peräylitys ok, mutta ei miten tahansa

Kysymys, johon kunnalliset pysäköinninvalvonnat vastasivat käytännössä yksimielisesti, oli se, että saako peräylitys mennä ruudun takana olevan alueen, kuten esimerkiksi nurmikon, päälle pyörien pysyessä parkkipaikan puolella.

Vaikka tulkintatapa itsessään oli kaupunkien kesken sama, ei käytäntö ole autoilijan kannalta paras mahdollinen. Kuvatun kaltaista peräylitystä ei nimittäin kielletty missään kaupungissa, mutta vastauksissa painotettiin, ettei ylitys saa haitata esimerkiksi nurmikon leikkaamista.

Ajoneuvoaan pysäköivän on mahdotonta tietää, ollaanko kyseistä nurmialuetta leikkaamassa juuri sinä päivänä, kun on tarkoitus pysäköidä, Vesalainen miettii.

Kaupungit olivat käytännössä yhtä mieltä myös siitä, että jalkakäytävälle, pyörätielle, ajoradalle tai vastaavalle peräylitys ei saa ulottua. Tosin Helsingiltä vastauksia ei saatu peräylitykseen liittyen.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Näin peruutat peräkärryn kanssa 1:42
Katso videolta, miten peräkärryn kanssa peruutetaan.

Miten matkailuauto, muu iso auto tai auto ja perävaunu pitää pysäköidä parkkipaikalle, missä se ei sovi pysäköintiruutuun?

Paikkakuntakohtaiset vastaukset

Lahti

  • Auton on mahduttava leveyssuunnassa merkittyyn pysäköintiruutuun. 
  • Pituussuuntaisten ylitysten osalta voidaan tehdä tapauskohtaista arviointia aiheutuva vaara ja haitta huomioon ottaen. 
  • Auton ja perävaunun pysäköinti kahteen peräkkäiseen ruutuun hyväksytään, jos se ei muutoin aiheuta vaaraa tai haittaa. Vaaran tai haitan arviointi edellyttää tapauskohtaista harkintaa.

Espoo

  • Ajoneuvon tulee kunnallisen valvonnan piirissä olevilla pysäköintipaikoilla mahtua ruutuun.
  • Auton ja perävaunun pysäköiminen kahteen peräkkäiseen ruutuun on periaatteessa pysäköintivirhe, koska ajoneuvo ei mahdu ruutuun. Kysymykseen vastannut kunnallisen pysäköinninvalvonnan edustaja ei kuitenkaan muistanut, että kyseisestä pysäköintitavasta olisi laputettu.
  • Espoon pysäköinninvalvonnassa pyritään katsomaan, olisiko kuljettajalla ollut mahdollisuutta toimia toisin. Esimerkiksi yhdistelmän katkaisemista pysäköinnin mahdollistamiseksi olisi heidän mukaansa järjetöntä vaatia.

Kokkola

  • Isojen ajoneuvojen kanssa käytetään harkintaa paikan mukaan. Kuljettajien tulee huomioida, ettei pysäköinti kohtuuttomasti haittaa tai estä muuta liikennettä. 
  • Isot ajoneuvot ohjeistetaan pysäköimään P-alueen loppupäähän, jolloin ne eivät yleensä aiheuta haittaa. Ajoneuvon koko siis huomioidaan tarkastettaessa eikä takerruta siihen, ylittyvätkö ruutujen rajat, kunhan autoa ei ole vain huolimattomasti ”räiskäisty” parkkiin. 
  • Pysäköintiä arvioidaan aina tilannekohtaisesti, eikä yksiselitteistä ”toimi näin” -ohjetta voi Kokkolankaan osalta antaa. Lähtökohta on kuitenkin pyrkiä mahdollistamaan isojenkin ajoneuvojen pysäköinti, kunhan kuljettaja on tehnyt kaikkensa muille aiheutuvan haitan minimoimiseksi

Helsinki

  • Ajoneuvon on mahduttava ruudun sisään. Kunnallisen pysäköinninvalvonnan mukaan samaa ohjetta noudatetaan auton ja perävaunun muodostaman yhdistelmän osalta eli heillä yhdistelmä katsotaan yhdeksi ajoneuvoksi, jonka tulee mahtua merkittyyn pysäköintipaikkaan. 
  • Kahteen peräkkäiseen ruutuun pysäköiminen on Helsingin linjauksen mukaan kielletty. Näin ollen vaihtoehdoksi jää etsiä esimerkiksi kadunvarsipaikka, johon ei ole maalattu ruutuja.

Kouvola

  • Peräkkäisiin ruutuihin voi pysäköidä pidemmän ajoneuvon tai auton ja perävaunun yhdistelmän. Leveyssuunnassa ruutuviivoja ei kuitenkaan saa ylittää.
  • Kouvolasta löytyy myös pidempiä ruutuja, mihin tällaiset isommat ajoneuvot tai yhdistelmät voi pysäköidä.

Kuopio

  • Pitkän matkailuauton pysäköinti kahteen peräkkäiseen ruutuun on tulkittu hyväksytyksi, kunhan ajoneuvo muutoin on pysäköity liikennemerkin mukaisesti (aikarajoitus, maksullinen pysäköintipaikka jne.) eikä esimerkiksi leveytensä puolesta ulotu ajokaistalle saakka.
  • Myös auton ja perävaunun muodostaman yhdistelmän pysäköiminen kahteen peräkkäiseen ruutuun sallitaan.
  • Pysäköintialueella, jossa pysäköintiruudut ovat vierekkäin ja ajoneuvo tulee pituudestaan pysäköintiruudun yli, voidaan tapaus tulkita muun liikenteen haittaamisena tai vaarantamisena, joten ohjeena on, että tällöin pysäköinti tapahtuisi paikassa, jossa se on mahdollista/sallittua.
  • Jos pysäköintialueella tai -paikalla on ilmoitettu pysäköintisuunta liikennemerkein, ei leveää tai pitkää ajoneuvoa voi pysäköidä vastoin ilmoitettua pysäköintisuuntaa tarkoittaen, että pysäköintiruutujen ollessa vierekkäin ei poikittaista pysäköintiä voida sallia tai päinvastoin.

Jyväskylä

  • Auto tulisi pysäköidä mahdollisimman tarkasti ruutuun. Jyväskylässä ei kuitenkaan ole laputettu matkailuajoneuvoja pelkästään sen takia, että ne ovat hieman liian isoja pysäköintiruutuun. 
  • Pysäköintivirhemaksu voidaan määrätä, jos tällainen ajoneuvo estää pääsyn viereiseen autoon tai muuten tukkii kulkuväylän.

Turku

  • Tiensuuntaisessa kadunvarsipysäköinnissä ajoneuvon voi pysäköidä yhteen tai useampaan ruutuun. Mikäli ajaa vinoparkkiin, pitää huomioida, ettei auto jää pituuden puolesta ajoradalle.
  • Auton ylitykset eivät saa estää ruudun toisessa päässä olevan jalkakäytävän tai pyörätien käyttöä. 
  • Ison matkailuauton tai auton ja perävaunun yhdistelmän voi pysäköidä myös kahteen peräkkäiseen ruutuun. Mikäli auton leveys edellyttää rinnakkaisten ruutujen käyttöä, myös se sallitaan Turussa.
  • Pysäköitäessä peräkkäisiin tai vierekkäisiin pysäköintiruutuihin, on huolehdittava, ettei ruutujen välissä kulje esimerkiksi jalankulkuväylää.

Joensuu

  • Iso ajoneuvo on pysäköitävä ruutuviivojen sisään. Auton ja perävaunun yhdistelmä voi kuitenkin viedä kaksi peräkkäistä ruutua. 
  • Mahdollisia ajoneuvon sallitun pysäköintisuunnan ilmoittavia merkkejä on noudatettava, eli autoa ei voi pysäköidä poikittain, jos se liikennemerkkien mukaan kuuluu pysäköidä pitkittäin.

Vantaa

  • Ajoneuvon on mahduttava kokonaisuudessaan pysäköintiruutuun. Jos ajoneuvo ei siihen mahdu, niin se on pysäköintivirhe.
  • Auton ja perävaunun yhdistelmän saa pysäköidä kahteen peräkkäiseen pysäköintiruutuun.

Lähde: Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat