Tämä päivittäinen mauste voi tuhota terveytesi – tiedätkö mitä syöt?

Sydän- ja verisuonisairauksien hoidosta koituu yhteiskunnalle suurimmat suorat hoitokustannukset, jopa yli 900 miljoonaa euroa vuodessa. Näitäkin sairauksia voitaisiin ennaltahkäistä ja yhteiskunnan laskua pienentää pienillä arjen valinnoilla – esimerkiksi vähentämällä suolan käyttöä.

Suola on salakavala seuralainen, joka helposti unohdetaan arjen valinnoissa. Suomalaisten suolan saanti on vähentynyt vuosikymmenten aikana, mutta on edelleen suosituksia runsaampaa. Virallisten suositusten mukaan päivittäisen suolamäärän tulisi pysyä vajaassa teelusikallisessa eli alle 5 grammassa. Haitallista suolassa eli natriumkloridissa on sen sisältämä natrium. Elimistö saa tarvitsemansa natriumin ruoka-aineiden luonnostaan sisältämästä natriumista. Natriumia tarvitaan päivittäin vain 0,5 grammaa.

Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan mukaan runsas suolansaanti lisää verenpaineen nousun myötä sydäninfarktiin ja aivohalvauksiin sairastumista. Lisäksi se voi altistaa osteoporoosille ja lisätä mahasyövän riskiä. Koko väestön päivittäisen suolan käytön vähentäminen 3 grammalla pienentäisi ennenaikaisia aivohalvauksia 20 prosenttia, sydäninfarkteja 10 prosenttia, vuosittaisia terveydenhuollon kuluja 150–250 miljoona euroa ja lisäisi terveitä elinvuosia 4000–6000 vuodessa.

Suola on usein vain makutekijä

Suomessa suurimpia suolan lähteitä ovat vilja- ja leivontatuotteet sekä liharuoat. Elintarviketeollisuus on vuosia työskennellyt suolan vähentämiseksi elintarvikkeissa. Johtaja Seppo Heiskanen Elintarviketeollisuusliitosta havainnollistaa, että nykyään saman tuotemäärän valmistamiseen kuluu noin 2600 tonnia (vastaa noin 200 kuorma-autollista) vähemmän suolaa kuin 30 vuotta sitten. Markkinoilla on kuitenkin edelleen paljon tuotteita, joissa on reilusti suolaa.

Joissakin elintarvikkeissa, kuten useissa kalavalmisteissa, suolalla on merkitystä tuotteen turvallisuuden ja säilyvyyden kannalta. Mutta monissa tuotteissa suola on vain makutekijänä. Omalla ostopäätöksellään kuluttajat voisivatkin vaikuttaa elintarvikevalikoimaan. Kannattaa aina valita vähemmän suolaa sisältävä vaihtoehto, jolloin tämänkaltaisten tuotteiden tarjonta saadaan kasvamaan.

Salakavala piilosuola vaanii arjen perustuotteissa

Sydänliiton mukaan suurin osa suomalaisen saamasta suolasta tulee piilosuolana elintarvikkeista ja valmiista aterioista. Eniten suolaa kertyy päivittäin käytetyistä elintarvikkeista, kuten lihaleikkeleistä, leivästä ja juustosta. Erityisesti näistä kannattaa valita vähäsuolaiset vaihtoehdot. Runsaasti suolaa sisältäviä elintarvikkeita kannattaa välttää.

Elintarvikepakkauksista kannattaa tarkistaa, paljonko ne sisältävät suolaa. Suolaprosentti löytyy kaikista tavallisista elintarvikkeista. Kaupassa kannattaa valita tuotteita, jotka on merkitty Sydänmerkillä, joissa on maininta "suolaa vähennetty" tai joiden suolapitoisuus on mahdollisimman lähellä vähäsuolaisuuden rajaa. Pakkauksesta löytyy usein tuotteen sisältämä natriumin määrä. Se voidaan muuttaa suolaksi kertomalla luku 2,5:llä.

Ota huomioon erityisesti leipien, margariinien, juustojen, lihaleikkeleiden, kalavalmisteiden sekä valmisruokien suolapitoisuudet.Suolaiset naposteltavat, kuten sipsit sisältävät myös reilusti suolaa, joten niiden syömistä kannattaa vähentää.

Joissakin säilykkeissä, mausteissa ja marinadeissa on runsaasti suolaa:

1 rkl soijakastiketta 2,3 g

1 rkl ketsuppia 0,3 – 0,5 g

1 liemikuutio 5,0 g

1 vähäsuolainen liemikuutio 2,0 g

1 tl aromisuolaa 2,0 g

1 tl pippurisekoitusta 0,6 g

1 prk tonnikalaa 2,0 g

Suolan terveellisyydestä on kiistelty paljon. On syytä muistaa, että ihminen tarvitsee suolaa päivittäin ja sen sisältämä natrium on välttämätön ravintoaine. Suolan saantitavoitteeseen voidaan päästä valitsemalla vähäsuolaisia tuotteita ja käyttämällä suolaa mahdollisimman vähän ruoanvalmistuksessa. Osa asiantuntijoista on jopa sitä mieltä, että suolalla ei olisi lainkaan negatiivisia terveysvaikutuksia:

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja