Tämä on Raimo Helmisen nykyinen tilanne – legendalta paljonpuhuva tunnustus

Raimo Helminen: Meidän pojat eivät hävinneet, emme vain voittaneet tänään 1:57
Raimo Helminen antoi tunteikkaan ja filosofisenkin haastattelun TPS-projektinsa päätyttyä SM-hopeaan.

Vaikka Raimo Helminen teki viime kaudella vahvaa jälkeä Turun Palloseuran peräsimessä, tällä kaudella jääkiekkolegendaa ei olla penkin takana nähty. SM-hopeavalmentajaa naurattaa, kun puheeksi tulee hänen nykyinen työtilanteensa.

Helminen on tehnyt TPS:ssä päättyneen viime kauden pestin jälkeen muun muassa siivoustöitä vuonna 2006 hankkimassaan hifi-alan yrityksessä Powerset Oy:ssä, jonka toimitusjohtaja hän on.

– Kyllähän kaikenlaista pikkuhommaa on täällä. Talkkarin hommaa niin sanotusti. Niitähän olisi loputtomiin, mutta kivahan se olisi päästä oikeisiinkin töihin, Helminen juttelee MTV Urheilulle.

"Raipen" nykyisiä töitä voisi kutsua painokkaastikin oikeiksi töiksi, mutta legenda viittaa ilmaisulla intohimohommiinsa jääkiekon parissa.

"Ei tässä voi olla ronkeli"

Helmiselle oli tarjolla paikka Ruotsin pääsarjassa SHL:ssä pelaavan Brynäsin valmennustiimissä, jonka vetäjäksi hyppäsi Kärpistä Mikko Manner. Tästä tamperelaisikoni kuitenkin kieltäytyi.

– "Mamba" kysyi kyllä minua sinne. Se oli lähellä. Mutta kun olen Ruotsissa ollut seitsemän vuotta jo (pelaajana Malmö IF:ssä 1989–96), tuli mieleen, olisiko jotain muuta mielenkiintoista. Olisi kiva jotain muutakin nähdä, vaikka olisi toisaalta ollut tosi kiva Mamban kanssa mennä hommiin.

Kun Helmiseltä kysyy, haluaako hän ensisijaisesti olla SM-liigavalmentaja vai valmentaa muualla, hän kallistuu enemmän ulkomaiden puoleen.

– Kyllä ulkomaat kiinnostavat todella paljon.

Mies on kuitenkin kaikelle avoin.

– Kaikelle pitää olla. Jokaiselle. Ei tässä voi olla ronkeli. Pitää kuitenkin syttyä siihen hommaan, Helminen korostaa.

Helminen on toistaiseksi toiminut Suomen ulkopuolella apuvalmentajana KHL:ssä kazakstanilaisessa Barys Astanassa ja latvialaisessa Dinamo Riiassa.

"Kriittiset vaiheet"

Helminen on nykytilanteestaan avoin. Puhelin ei ole kilissyt. Virityksiä valmennuspesteistä ei ole ollut nyt mihinkään suuntaan.

– Ei ole vielä ollut. Tietenkin nyt rupeaa olemaan kriittiset vaiheet.

Helminen tiedostaa, että halutut valmentajapaikat ovat kiven alla. Kaiken nähnyttä konkaria tilanne ei ole upean kaudenkaan jälkeen ihmetyttänyt.

– Se on kovaa. On paljon valmentajia vapaana. On monesta asiasta sitten kiinni.

– Paikat ovat vähissä.

"Jotain mielenkiintoista löytyisi"

Helminen on kuitenkin luottavainen. Miehen palveluksille voi tulla tällä kaudella kysyntää paikoissa, joissa valmentajanvaihdos tulee ajankohtaiseksi.

– Pakkohan sitä on positiivisesti ajatella. Yrittää ajatella, että jotain mielenkiintoista löytyisi. Kyllä minä sillä lailla lähtökuopissa olen. Jos vain itse sytyn hommaan, niin lähden kyllä ilman muuta.

Helminen on nyt ollut taustalla tarjoamassa paikan tullen apua nuorille pelaajille – kullanarvoisia neuvoja, joita vaatimaton legenda ei kuitenkaan koskaan tuputa.

– Olen vähän keskustellut joidenkin nuortenkin pelaajien kanssa. Sellaista pientä on tietenkin ollut. Aina yritetään tietenkin auttaa kaikkia, jos joku vain kysyy.

Jääkiekosta on kuitenkin ollut aikaa vetää myös happea. Liigakiekkoa Helminen ei ole sanojensa mukaan seurannut nyt "missään nimessä sataprosenttisesti".

– En ole nähnyt edes kaikkia joukkueita livenä tässä vaiheessa edes vielä. Olen tietenkin katsonut monta peliä paikan päällä siellä sun täällä. Tietenkin seuraan, mutta ei ole sellaista ollut, että käyn joka ilta jossakin katsomassa.

Nuoret eteenpäin

Paljonko nousee penkistä, Raimo Helminen? 1:03
Raimo Helminen vastasi kiperiin kysymyksiin C Moren Totuuden hetki -juttusarjassa.

Luonteelleen ominaisesti Helminen on ilahtunut, että TPS on jatkanut jäällä vahvasti hänen hopeakautensa jälkeen. Seura porskuttaa Jussi Ahokkaan komennossa koko SM-liigan ykköspaikalla.

– Kärjessä, se on ihan hieno homma. Siellä on hyvä valmennus ja hyvät pelaajat, niin kyllä sillä pärjää.

Ja myös sillä, että Helminen oli osaltaan viime vuonna luomassa vahvoja pohjia, joista jatkaa.

– Sitä on vaikea sanoa, mutta sanotaanko, että viime vuonna nuoret varmasti kehittyivät ja menivät pykälän eteenpäin. Se varmasti saatiin siellä viime vuonna aikaiseksi, Helminen myöntyy toteamaan.

"Jäi helkutin hyvät fiilikset"

Helmisellä on TPS:stä pelkästään lämpimiä sanoja. Pahaa verta Turun suuntaan ei jäänyt, vaikka pesti jäi yhteen kauteen ja TPS päätti jo hyvissä ajoin viime kaudella siirtyä sesongin päätteeksi Ahokkaan valmennukseen.

– Erittäin hyvä maku jäi. Se (Ahokkaan pesti) selvisi onneksi ajoissa, niin sai keskittyä viime kauteen täysillä. Joukkueessa oli hieno fiilis ja valmennuksen kesken oli hieno fiilis, niin päätettiin pistää kaikki peliin ja repiä irti, mitä on revittävissä. Sellainen fiilis meillä oli siellä, ja tehtiin kimpassa hyvin töitä. Ei se sen kummallisempaa sitten ole. Oli kiva vuosi.

– Jäi Turusta helkutin hyvät fiilikset.

Lue myös:

    Uusimmat