Tämä omikroniin yhdistetyistä Afrikan maista Suomeen saapuvista tiedetään – "Eivät vaaranna merkittävässä määrin suomalaisten terveyttä"

2:39
Suomeen tulossa matkustajia eteläisestä Afrikasta – vaarantaanko se suomalaisten terveyttä? Vantaan apulaiskaupunginjohtaja vastaa.

Eteläisen Afrikan maista on tulossa Suomeen tällä viikolla suomalaisia matkustajia, kertoo Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö MTV Uutisille.

Ainakin 19. joulukuuta voimassa oleva rajoitus koskee niitä henkilöitä, jotka ovat olleet viimeisen 14 vuorokauden aikana Botswanassa, Eswatinissa, Etelä-Afrikassa, Lesothossa, Mosambikissa, Namibiassa tai Zimbabwessa.

Henkilö voi tulla Suomeen vain silloin, jos hänellä on siihen välttämätön syy, kuten pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt.

Suomen kansalainen tai Suomessa vakituisesti asuva ulkomaalainen saa kuitenkin aina palata Suomeen.

Timo Aronkytö kertoo, että Suomeen ei tällä hetkellä tule suoria lentoja eteläisen Afrikan maista, mutta alueelta saapuvat voivat tulla Suomeen tekemällä välilaskun jossain muussa maassa, esimerkiksi Saksassa.

– Aika harvoja matkustajia eteläisestä Afrikasta Suomeen on tulossa. He ovat matkustajia, jotka ovat esimerkiksi yrityksen palveluksessa ja tulevat ilmeisesti joululomalle Suomeen, Aronkytö arvioi.

"Eivät vaaranna merkittävässä määrin suomalaisten terveyttä"

Eteläisen Afrikan maista Helsinki-Vantaan lentoasemalle saapuva ohjataan lentokentällä pakolliseen koronatestiin ja määrätään karanteeniin, vaikka hänellä olisi täysi rokotesarja.

Tämän jälkeen henkilön tulee tehdä toinen koronatesti koti- tai oleskelukunnassaan, minkä jälkeen tartuntatautiviranomainen arvioi karanteenin jatkotarpeen.

Apulaiskaupunginjohtajan mukaan eteläisen Afrikan maista on jo tullut yksittäisiä matkustajia. Hänen tiedossaan ei ole, että kellään alueelta Suomeen saapuneella olisi ollut tartunta.

Rajavartiolaitoksen rajatarkastusyksikön päällikkö Tuomas Laosmaa kertoi MTV Uutisille eilen, että riskimaista on saapunut Suomeen parikymmentä matkustajaa viimeisten kahden vuorokauden aikana.

Timo Aronkytö pitää Helsinki-Vantaan lentokenttää sekä muita Euroopan lentokenttiä "varsin turvallisina".

– Kun lentokenttien terveysturvallisuus pidetään turvallisella tasolla, niin kotiin aina suomalaiset pääsevät turvallisesti. Eivätkä nämä matkustajat vaaranna merkittävässä määrin suomalaisten terveyttä.

Aronkytö muistuttaa, että eteläisen Afrikan maista tulevien matkailijoiden tulee noudattaa annettuja ohjeita koronatesteistä sekä karanteenista.

5:37
Katso Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytön haastattelu kokonaisuudessaan tästä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja