Suomi sulkee rajansa eteläisestä Afrikasta tulevilta matkustajilta – Rajavartiolaitos: "Näillä toimilla hankimme aikaa oppia viruksesta lisää"

5:11

Hallitus on päättänyt rajoittaa maahantuloa monista eteläisen Afrikan maista. Sunnuntaista lähtien Suomeen eivät pääse matkustajat, jotka oleskelleet viimeisen 14 vuorokauden aikana Botswanassa, Eswatinissa, Etelä-Afrikassa, Lesothossa, Mosambikissa, Namibiassa tai Zimbabwessa.

Syynä on uusi nopeasti leviävä koronaviruksen muunnos, joka ristitty omikroniksi.

Henkilö voi tulla Suomeen vain silloin, jos hänellä on siihen välttämätön syy, kuten pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt. Suomen kansalainen tai Suomessa vakinaisesti asuva henkilö saa kuitenkin aina palata Suomeen.

Rajatarkastusyksikön päällikkö Tuomas Laosmaa Rajavartiolaitokselta kommentoi uusia rajoituksia MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Näillä toimenpiteillä hankimme aikaa, jotta opimme tästä viruksesta lisää. Julkisuudessa on esitetty kantoja, joiden mukaan tämä virusvariantti rantautuu Suomeen ennemmin tai myöhemmin. Nyt on arvioitu, että EU:n yhteisillä toimilla saadaan riittävästi aikaa valmistautua, sanoo Laosmaa.

Laosmaan mukaan riskimaista on saapunut parikymmentä matkustajaa Suomeen viimeisten kahden vuorokauden aikana.

– Olemme saattaneet matkustajien tiedot terveysviranomaisille. He arvioivat tarvittavat toimenpiteet. 

Käytännössä matka voi tyssätä jo lähtömaassa, sillä monia lentoja eteläisestä Afrikasta on peruttu ja maahantulorajoituksia asetettu. Suomen asettamat rajoitukset ovat voimassa joulukuun 19. päivää saakka. Laosmaan mukaan rajoitusten jatkamisesta päätetään viimeistään viikkoa ennen päättymispäivää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja