Tämä ikä on miehelle vaarallinen − lue miksi!

Viidenkymmenen ikävuoden kynnyksellä sydänsairastumisen ja sen myötä kuoleman riski nousee miehillä kolminkertaiseksi. Sydänlääkäri Raimo Kettunen valottaa aihetta tarkemmin.

Tilastot puhuvat karua kieltä: Suomessa menehtyy vuosittain sydänsairauksiin yli 900 50−60-vuotiasta miestä. Vertailun vuoksi esimerkiksi liikennekuolemat on saatu erilaisten toimien myötä laskemaan alle kolmeensataan per vuosi koko väestön keskuudessa.

Professori, sydänlääkäri Raimo Kettunen kiteyttää, että 50 vuotta on miehen elämässä vaaran vuosikymmen. Tähtäimessä on erityisesti sydän.

− Miehet eivät seuraa oman kehonsa tuntemuksia ja oireita yhtä herkästi kuin naiset. He kieltävät usein oireet mielessään. Tosimies ei valita, Kettunen harmittelee yleistä asennetta.

Viisikymppiselle, aiemmin terveelle miehelle saattaa myös olla vaikeaa uskoa, että sydänkohtaus koskettaisi häntä. Sydänsairauksien varoitusmerkit tahtovat jäädä huomaamatta.

− Jos miehet tunnistaisivat alkavan sydänkohtaukset merkit paremmin, sillä pelastettaisiin paljon ihmishenkiä vuosittain. Usein käy niin, että mies tulee vastaanotollemme vaimon lähettämänä.

Sydänsairaus ei tapa

Toinen aiheeseen liittyvä ongelma liittyy väärään, ajat sitten vanhentuneeseen tietoon sydänsairauksien luonteesta.

− Vielä nykyisinkin miehet ja ihmiset ylipäätään on kasvatettu lapsuudessa uskomaan, että sydänsairaus on kuolemantauti. Tämä ei pidä paikkaansa!

Kettunen painottaa, että sydänsairauksia voidaan tänä päivänä hoitaa muillakin tavoin kuin yleisesti tunnetuilla pallolaajennuksella tai ohitusleikkauksella.

− Toimenpiteistä toivutaan usein täydellisesti, lääkkeitä tosin yhä tarvitaan. Mutta sydänsairaus ei tapa. Tämän tietoisuutta pitäisi lisätä, Kettunen peräänkuuluttaa.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja