Tämä autoilijoiden yleinen rike voi johtaa ajokieltoon

Vain puolet autoilijoista tietää, että kännykkärikkomus voi johtaa ajokieltoon. Liikenneturvan tarkkailussa ohiajaneista kuljettajista kahdeksan prosenttia puhui ajon aikana kännykkään niin, että piti sitä kädessään.

Tieliikennelain mukaan mitään viestintälaitetta ei saa ajon aikana käyttää niin, että oman ajoneuvon hallinta tai liikenteen seuraaminen häiriintyy. Puhelimeen puhuminen ilman handsfree-laitetta on yksiselitteisesti kiellettyä.

Liikenneturva tarkkaili matkapuhelimien ajon aikaista käyttöä keväällä 2013. Neljällä paikkakunnalla tehtiin yli 7 000 havaintoa autoilijoista, joista matkapuhelimeen ilman handsfree-laitetta puhui kahdeksan prosenttia.

Ajokielto tunnetaan heikosti

Matkapuhelimen ajon aikainen käyttö lisättiin kesäkuussa 2011 osaksi ajokieltoharkinnassa huomioitavia rikesakkorikkomuksia. Se tarkoittaa sitä, että rikkeen toistuminen neljä kertaa kahden vuoden aikana tai kolme kertaa vuodessa voi johtaa ajo-oikeuden menettämiseen. Kaikkien rikkomusten ei tarvitse olla matkapuhelimen käyttöön liittyviä, vaan mukana voi olla esimerkiksi kaksi ylinopeusrikkomusta.

Liikenneturvan kyselyssä matkapuhelimen käytöstä langetettavasta ajokiellosta tiedettiin huonosti. Vain alle puolet reilusta 1200 autoilijoista tiesi seuraamuksesta.

Tarkkaamattomuus lisää riskiä

Matkapuhelin on yksi häiriötekijöistä, joita liitetään tarkkaamattomuuden syntyyn. Matkapuhelimen käyttö heikentää erityisesti kuljettajan kykyä reagoida samanaikaisesti muuttuviin tilanteisiin.

Matkapuhelimen käsittely, katseen poissaolo tiestä tai kuormittava keskustelu voivat viedä huomiota liikenteen tapahtumista ja lisätä onnettomuusriskiä.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Lähde: Liikenneturva

Kuva: Shutterstock

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja