Talvivaaran optimismi ihmetyttää: ”Mitään johdon oppimiskäyrää ei ole nähtävissä”

Kaivosyhtiö Talvivaaran arviot tulevaisuudesta ovat toistuvasti menneet mönkään.

Yhtiötä seuranneen meklarin Jukka Oksaharjun mukaan johto ei ole viisastunut arviointivirheistään. Hän sanoo ymmärtävänsä, että tulevaisuudenusko kuuluukin asiaan, kun kyseessä eräänlainen suuren luokan start up –yritys.

- Suhtautuisin kuitenkin kriittisesti siihen, kuinka kauan yhtiön johto voi säännönmukaisesti ennustaa merkittävästi parempaa tulevaisuutta kuin toteuma on. Minkäänlaista oppimiskäyrää en näe siinä, miten yrityksen johto on ennustanut tulevaa.

Nordnet Suomessa työskentelevä Oksaharju kommentoi asiaa eilen 45 minuuttia -ohjelmassa.

Yksi esimerkki on nikkelin vuosituotantotavoitteen saavuttaminen. Yhtiö tavoittelee 50 000 tonnia, mutta tähän mennessä paras luku on ollut vain 16 000 tonnia. Tänä vuonna jäätäneen alle 10 000 tonnin.

”Bisnes tervettä”

Viime kevään osakeannin yhteydessä toimitusjohtaja Pekka Perältä kysyttiin, kuinka kauan annilla kerättävä rahapotti riittää.

- Tase saadaan kuntoon ja vanhat synnit pois. Lähdemme siitä, että raha riittää useita vuosia, Perä arvioi tuolloin.

Elokuussa Perä totesi yhä Talouselämän haastattelussa, että käteinen riittää eikä uutta antia ei yhtiön laskelmien mukaan tarvita. Vain pari kuukautta myöhemmin kävikin ilmi, että kassan pohja häämötti.

Positiivinen ajattelu ei ole hävinnyt vieläkään. Vaikka konkurssiuhka on nyt enemmän kuin todellinen, toimitusjohtaja Perä on edelleen kuvannut bisnestä terveeksi ja ahdinkoa väliaikaiseksi.

- Meillä on tällainen välipää. On vanhoja ongelmia käsissä ja uusi sijoitettu raha ei ole alkanut vielä tuottaa. Se juuri näihin aikoihin alkaa tuottaa meille, Perä vakuutti viikko sitten.

45 minuuttia pyysi yhtiötä kommentoimaan, miksi arviot ovat toistuvasti osuneet niin paljon yläkanttiin. Viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen viittasi vastauksessaan vain kevään osakeannin esitteeseen ja sen sisältämiin riskikuvauksiin. Haastattelua ei annettu.

Finanssivalvonta puuttui osakeannin yhteydessä

MTV:n 45 minuuttia –ohjelma pyysi Finanssivalvonnalta tietoa siitä, onko se puuttunut Talvivaaran viestintään. Viranomaisen tehtävä on valvoa, että pörssiyhtiöt antavat realistisia arvioita tulevaisuudestaan. Nämä arviot vaikuttavat sijoittajien osto- ja myyntipäätöksiin.

Finanssivalvonta torjui MTV:n tietopyynnön vedoten valvontatehtävänsä vaarantumiseen.

Ohjelman tietojen mukaan Finanssivalvonnalla on kuitenkin ollut aktiivinen rooli ainakin kevään osakeannin yhteydessä, kun Talvivaarassa tapahtui allasvuoto.

Yhtiö kertoi tuolloin täydentävänsä antiesitettään ja antavansa näin mahdollisuuden sijoittajille perua siihen mennessä tehdyt merkintänsä. Julkisuuteen ei kuitenkaan kerrottu, että taustalla oli Finanssivalvonnan vaatimus.

Fiva: Ennusteissa huomioitava riskit

Toimistopäällikkö Sari Helmisen mukaan yleinen perussääntö on se, että yhtiön pitää tiedottaa ilman viivytystä seikoista, jotka voivat vaikuttaa arvopaperin arvoon.

- Mitä tulee ennusteisiin, yhtiöiden pitäisi pystyä antamaan hyvin realistisia arvioita. Yhtiö arvioi toki aina sen hetkistä tilannetta, mutta sen pitää kyetä ottamaan huomioon lähiajan epävarmuustekijät ja riskit. 

Pörssitiedotteiden ja katsausten lisäksi Fiva seuraa yrityksen muuta viestintää, myös julkisia esiintymisiä.

Tarvittaessa viranomainen lähettää yritykseen selvityspyynnön. Jos käy ilmi, että kyseessä on laiminlyönti, seurauksena voi olla hallinnollinen sanktio. Ääritilanteessa asia viedään poliisille. 

Helmisen mukaan suomalaisten pörssiyhtiöiden tiedottamisen taso on melko hyvää, mutta yhtiöiden välillä on eroavaisuuksia.

Viestit vetoavat piensijoittajaan

Suomalaiset kotitaloudet ovat suorastaan hullaantuneet Talvivaarasta.

45 minuuttia arvioi osakekurssitietojen ja omistajarakenteen muutosten pohjalta, kuinka paljon kotitaloudet ovat lisänneet euroja Talvivaaraan reilun puolen vuoden aikana.

Kevään osakeannin aikana kotitaloudet lisäsivät panostustaan noin 110 miljoonalla eurolla. Sen jälkeen lokakuun loppun mennessä osakemäärään nostamiseen on käytetty pörssissä arviolta vajaat 40 miljoonaa euroa.

Meklari uskoo, että yksi syy ostointoon on johdon positiiviset arviot. Ne merkitsevät piensijoittajille enemmän kuin ammattisijoittajille.

- Kun osake on historiallisesti halpa ja yhtiön johto edelleen uskoo puheissaan, se on yhdistelmä, joka saa piensijoittajan innostumaan. Ammattisijoittaja antaa johdon puheelle erilaisen painoarvon ja sen takia he nimenomaan myyvät sitä kurssia alaspäin, Oksaharju selittää. 

Lue myös:

    Uusimmat