Mainos

Talvivaaran jätevesivuoto jatkuu, vuotava allaslohko pian tyhjä

Jätevesialtaan vuoto jatkuu yhä Talvivaarassa. Kainuun ely-keskuksen mukaan vuoto näkyy nyt Vuoksen vesistön suunnalla, sillä Lumijoen nikkelipitoisuus on noussut ja happamuus lisääntynyt.

Jätevesiallas vuotaa eiliseen tapaan noin 4000 kuutiota tunnissa. Yhtiö joutuu myös juoksuttamaan vettä Vuoksen vesistöalueen suuntaan noin 3000-5000 kuutiota tunnissa.

Kaivosyhtiössä havaittiin eilisiltana, että jätevesiallas vuotaa vähän myös pohjoisen suuntaan. Paikalla aloitettiin suojapumppaus. Ely-keskuksen mukaan jätevesi ei pohjoisessa pääse luontoon, vaan se saadaan pumpattua takaisin altaaseen ja loput ohjataan jälkikäsittely-yksikölle varastoitavaksi.

Jätevesialtaan vuotava 1-lohko on pian tyhjä, jos vuotoa ei saada tukittua.

– Nykyisellä purkautumisvauhdilla se on tyhjä huomisiltaan mennessä, sanoo kaivoksella tänään käynyt ympäristögeologi Ilkka Haataja.

Haatajan mukaan vuotojen pitäisi loppua siihen ellei mitään yllättävää tapahdu.

Talvivaaran mukaan jätevesialtaan pääkraatteri on saatu tukittua, mutta sen läheisyydessä on uusi reikä.

Yhtiö aikoo saada alkuiltaan mennessä valmiiksi neljännen turvapadon, joka pitäisi vedet kaivosalueen sisäpuolella.

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan sisäministeriö ja pelastuslaitos ovat jatkuvassa valmiudessa Talvivaaran vuoksi.

Räsäsen mukaan tilanteen kehittymistä seurataan tarkasti ja toiminnasta vastaaville annetaan kaikki tarvittava virka-apu.

Tänään altaan kalkitus- ja paikkaustöitä on jatkettu kahden kopterin voimin. Paikalle saapui avuksi Ruotsista iso kuljetuskopteri, tämän lisäksi yhtiöllä on ollut käytössään yksityinen kopteri.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.