10 kysymystä Talvivaarasta

1. Miten vakava tämänkertainen mittava raskasmetallipäästö on ympäristölle?

- Vaikutukset ovat huomattavia niissä lähivesissä, mutta aika pian valuma on jo suurissa järvissä, joissa tämä väkevä kuormituspiikki laimenee. Nikkeli ja sinkki vaikuttavat haitallisesti yhtä lailla vesikirppuihin, leviin kuin kaloihinkin. Kalakuolemat ovat täysin mahdollisia. Niistä saadaan tietoa vasta kevään tullen, kun jäät lähtevät. Jos kipsisakka-altaan päästön vakavuudesta puhutaan, niin ympäristökatastrofi on ehkä liioittelua. Kaivoksen alapuolisista vesistöistä jo usea on aiemmin saatettu hyvin huonoon tilaan, arvioi Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Jaakko Mannio.

2. Mitkä ovat Talvivaaran jätevesialtaan vuodon vaikutukset ihmisille?

- Ihminenhän ei juo niitä vesiä. Altistuminen voi tulla aikaa myöten kaloista, kun metallit kertyvät niihin. Epäsuoraa altistumista tulee myös saunassa käytettävistä ja kastelumaille kaadettavista vesistä. Haitat eivät ole ihmiselle tähän aikaan vuodesta kovin merkittävät, nämä metallit eivät imeydy ihon läpi eivätkä aiheuta pahoja allergioita. Enemmänkin on kyse viihtyvyyshaitoista, kun tiedetään, että niitä sinne vuotaa ja se huolestuttaa ihmisiä, sanoo THL:n tutkimusprofessori Hannu Komulainen.

3. Miksi viranomaiset ovat niin voimattomia kaivoksen ongelmien hoidossa?

- Ely-keskukset, jotka valvovat Talvivaaran kaivoksen kaltaisia laitoksia toimivat Työ- ja elinkeinoministeriön alaisuudessa. Paikallisilla viranomaisilla ei ole samankaltaista riippumattomuutta kuin oli vielä muutama vuosi takaperin. Tässä tilanteessa jatkuvasti korostuu taloudellinen näkökulma ympäristön ja luonnonarvojen kustannuksella, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen.

4. Olisiko ympäristöministeri Ville Niinistön pitänyt toimia asiassa aikaisemmin ja jämerämmin?

- Edellä mainitusta syystä ympäristöministerillä ei ole hirveästi liikkumatilaa asiassa. On silti surkuhupaisaa, että ministeri ehdottaa tällaisessa tilanteessa kahta työryhmää perustettavaksi. Nyt puhutaan akuutista onnettomuudesta, joka vaatisi välittömiä toimenpiteitä. Asian hoito pitäisi siirtää pois ely-keskukselta valtioneuvoston hoidettavaksi, koska laiminlyönnit ovat olleet toistuvia, Yrjö-Koskinen sanoo.

5. Miten Talvivaaran tiedotus on onnistunut ongelmatilanteissa?

- Yksi suurimmista hoitamatta jääneistä asioista oli viestintä ja sen asiantuntijarekrytoinnit. Niitä ei varmaankaan pidetty yhtiön johdossa kiireellisimpinä ajatuksina, kun media hehkutti jo muutenkin Kainuun uutta rahasampoa. Mutta viestintään olisi pitänyt kansainvälisten kokemusten ja esimerkkien vuoksi panostaa jo heti alusta. Olisi pitänyt palkata tiedottajia ja tiimin vetäjäksi kokenut viestintäalan ammattilainen. Jos näin olisi menetelty, olisi säästytty monilta ikäviltä uutisilta, sanoo Talvivaaran taivalta vuodesta 2005 seurannut toimittaja Keimo Lehtiniemi.

6. Onko Talvivaara-uutisointi ollut totuudenmukaista?

- Kun iso mediavyörytys lähtee liikkeelle, niin siinä kuka tahansa uutisoinnin kohde hörppää (jäte)vettä. Kun kuvissa vesi virtaa vuolaana altaasta ulos, median kuluttajille syntyy tietenkin käsitys, että kaikki se mikä kuvissa näkyy menee luontoon. Talvivaaran pohjoispään vuodossa, joka oli kaikissa uutiskuvissa monta päivää - kun muuta kuvauspaikkaa ei ollut - vesi virtasi vain lyhyen ajan suoraan luontoon. Sen jälkeen vesi virtasi talteen jälkikäsittelyaltaalle useita päiviä. Virhe oli olennainen. Talvivaarasta voi tehdä melkein minkälaisen uutisen tahansa, riippuu siitä mitä lähteitä käyttää, keneltä kysyy ja mitä yksittäistä seikkaa haluaa korostaa, Keimo Lehtiniemi sanoo.

7. Miksi kaivos on saanut jatkaa toimintaansa toistuvista laiminlyönneistä huolimatta?

- Ensinnäkin sille on myönnetty liian löperöt lupaehdot. Eikä ely-keskus ole kyennyt tekemään kuin karkeita päästömittauksia, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen.

8. Uskotko, että Talvivaaran kaivos suljetaan?

- Uskon, että sen toiminta joudutaan pysäyttämään siihen saakka, kunnes kipsisakka-altaat rakennetaan sellaisiksi, että ne pitävät jatkossa. Sama koskee näitä varoaltaita, joita ei ole eristetty millään tapaa ja jotka vuotavat jatkuvasti, Yrjö-Koskinen sanoo.

9. Mitä vuotavalle kipsisakka-altaalle tehdään?

- Talvivaaran mukaan kipsisakka-altaalle on rakennettu ponttoonisiltaa, jonka kautta tullaan viemään putkea pitkin bentoniittia ja kivituhkaa vuotokohdan tukkimiseksi.

Paikalle on rakennettu myös neljättä turvapatoa. Padon ensimmäinen vaihe valmistuu perjantain ja lauantaina välisenä yönä. Tämän jälkeen patoa vielä korotetaan. Korotustöiden arvioidaan kestävän viikon.

Altaan vuotokohdan tukkiminen jatkuu läpi yön, paikkaamista voidaan joutua jatkamaan läpi viikonlopun. Huomenna paikalle odotetaan Ruotsista isoa kuljetuskopteria, joka tulee avustamaan kalkituksissa veden laadun parantamiseksi.

Jo tänään kaivoksella oli apuna puolustusvoiminen NH90-kuljetushelikopteri, venekalustoa ja asiantuntijoita.

10. Mikä on Talvivaaran tapauksen opetus?

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomessa on suuria odotuksia kaivosalan suhteen, mutta näin toiminta ei voi jatkua. Kaivoksen toimintavarmuus on nostettava uudelle tasolle, presidentti sanoi STT:lle. Presidentti Niinistöllä on itselläänkin pieni osuus Talvivaaran osakkeita.

Lue myös:

    Uusimmat