Talviuintipaikoilla useita onnettomuuksia – nämä ovat vaaranpaikat

Toimittaja kokeili avantouintia – tällainen oli reaktio 2:17
KATSO MYÖS: MTV Uutisten toimittaja kokeili avantouintia – tällainen oli reaktio!

Talviuintipaikoilla on sattunut viime viikkoina useita onnettomuuksia ja vaaratilanteita, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Tyypillinen Tukesin tietoon tullut onnettomuus on ollut liukastuminen, mutta ilmoituksia on tehty myös vakavammista turmista ja hukkumisista.

"Tärkein neuvo on..."

Tukes ja Suomen latu muistuttavat, että talviuintipaikkojen on huolehdittava turvallisuusohjeista ja uimareiden puolestaan ohjeiden noudattamisesta.

Talviuinnilla on terveyshyötyjä, mutta sen riskeistä on hyvä olla tietoinen, olitpa sitten talviuimari tai talviuintipaikan ylläpitäjä. Vaarat tulee tunnistaa etukäteen ja niistä aiheutuvat riskit tulee minimoida, sanoo ylitarkastaja Konsta Kulmala Tukesin tiedotteessa.

Talviuintipaikkojen vaaranpaikat voivat liittyä muun muassa kulkureitteihin, portaisiin ja avantoon, mutta myös sauna- ja pukuhuonetiloihin.

Jokainen voi myös omalla toiminnallaan varmistaa, että pulahdus on turvallinen. Tärkein neuvo on: ui aina kaverin kanssa, muistuttaa asiantuntija Oona Järvinen Suomen Ladusta.

Vinkit turvalliseen talviuintiin

  • Älä mene uimaan yksin! Talviuinti on turvallisempaa ja mukavaa yhdessä läheisten tai muiden harrastajien seurassa.
  • Tutustu turvallisuusohjeisiin. Tiedä, miten voit auttaa hätätilanteessa. Tarkista, että talviuintipaikan osoite ja ohjeet avun hälyttämiseen on kirjattu näkyvästi ja että veden äärellä on pelastusrengas.
  • Liiku rauhallisesti. Kulkureitit ja portaat voivat olla liukkaat.
  • Varustaudu uintiin uimapuvulla, päähineellä, jalkineilla sekä halutessasi käsineillä.
  • Lämmittele hyvin ennen veteen menemistä esimerkiksi lyhyellä jumpalla.
  • Aloita lyhyillä uinneilla ja lisää aikaa pikkuhiljaa kehon tottuessa kylmään veteen. Veteen mennessä voit tuntea kylmäshokin, joka voi aiheuttaa hengen salpautumista, joten hengitä rauhallisesti, kun laskeudut veteen.
  • Saunan jälkeen tulee antaa kehon viilentyä.
  • Lämmittele myös uinnin jälkeen. Juo lämmintä juomaa ja pue päällesi kuivat vaatteet mahdollisimman pian.
  • Älä ui sairaana tai alkoholin vaikutuksen alaisena. Mikäli epäilet talviuinnin sopivuutta itsellesi, keskustele ensin lääkärisi kanssa.
  • Nauti talviuinnin hyvistä terveysvaikutuksista kehoasi kuunnellen. Lapsetkin voivat kokeilla talviuintia aikuisten seurassa.

Lähde: Suomen latu

Lue myös:

    Uusimmat