Talvipuutarhan upeat katseenvangitsijat ja tunnelmanluojat ihastuttavat

Puutarhanhoidon ei tarvitse olla talvella pelkkää lumenluontia. Pihalla voi sisustaa ympäri vuoden. Valkoinen maa korostaa pihan selkeitä muotoja ja kauniita yksityiskohtia.

Puut ja pensaat luovat selkärangan kauniille kokonaisuudelle. Mausteeksi ripautetaan pieniä katseenvangitsijoita ja väripilkkuja. Yksi urheista maiseman piristäjistä on skimmia, ainavihanta kasvi, joka ihastuttaa marjoillaan. Sen kasvupaikaksi sopii viileä ikkuna, mutta pieni pakkanenkaan ei säikäytä tätä suosittua kasvia.

Puutarhan koristeeksi sopivat myös erilaiset nostalgiset esineet, vaikkapa ajan patinoima pöytä, reki tai puulaatikko.

Valokylpy pihassa

Auringon säteet kutsuvat jo kevättä, mutta pimeät illat kaipaavat edelleen valoa ja lämpöä. Pihapiiri on kodin käyntikortti ja valaistuna tunnelmallinen. Hyvin suunniteltu kokonaisuus myös johdattaa tulijan turvallisesti ovelle.

Valon avulla voi korostaa pintoja, kasveja ja koristeita sekä tuoda esille yksityiskohtia, joita ei päivällä huomaa. Esimerkiksi huvimajan voi herättää talviunestaan houkuttelevamman näköiseksi lämpimällä valaistuksella.

Taidetta luonnosta

Jää ja lumi ovat ihanteellisia materiaaleja tunnelman luomiseen puutarhassa. Luonto tarjoaa myös muita raaka-aineita pihan koristelemiseen.

Maanläheisistä sävyistä tehty kranssi sopii moneen makuun. Kätevissä käsissä syntyy ovikoriste vaikkapa juuttinarusta tai huovutusvillasta. Asiakkaiden toiveiden mukaan koristeita valmistaa luonnonmateriaaleista muun muassa Risulintu.

Puut ja kivet ovat talvista taidetta sellaisenaan. Lumi antaa kauniin kontrastin lajikkeille, joiden oksat ovat värikkäät. Ikivihreät havupuut, kartiotuijat ja -kuuset ovat näyttäviä. Pihaan sopivat luontevasti koristeet, joiden materiaalina ovat risut ja sammal. Peikonpähkinän kippuraiset oksat voi asetella sinkkiämpäriin sellaisenaan.

Kevättä odotellessa

Tuoreen pakkaslumen pintaa rikkovat tassujen jäljet. Puutarhan ystävä tutkii pihan elämää vuoden ympäri. Puutarhakirjoja katsellessa ja kevään istutuksia miettiessä on hyvä myös pohtia, miltä piha näyttää ennen kasvukautta. Hento pakkaslumi oksilla on kuin taideteos, mutta vähälumisina talvina piha saattaa tuntua ankean harmaalta.

Talvisesta pihasta kannattaa myös napata valokuvia. Se auttaa suunnittelemaan tulevan kasvukauden istutuksia niin, että puutarha kukoistaa myös kylminä vuodenaikoina.

Ympärivuotiseen käyttöön suunniteltu viherhuone antaa lisää mahdollisuuksia puutarhanhoidosta nauttivalle. Paksu eristyslasi ja lämmitys suojaavat arimpia kasveja kylmältä puutarhan istutusten viettäessä lepokautta pihatontun seurassa.

Siivekkäitä kylässä

Ruokinnalla voi auttaa Suomessa talvehtivia pikkulintuja selviytymään kevääseen. Kuin palkinnoksi ruokkijalle tulevat tutuksi erilaiset lintulajit. Ruokarauhan vuoksi lintulaudan olisi hyvä sijaita vähintään kymmenen metrin päässä rakennuksista. Tuuheat havupuut ja pensaat suojaavat pikkuvierailijoita pedoilta ja viimalta.

Eva Solon lintupallo on koristeellinen ja moderni vaihtoehto perinteiselle lintulaudalle. Lasinen pallo on kestää tuulta ja tuiskua. Sen voi ripustaa sopivaan paikkaan mukana tulevan kiinnitysnarun avulla.

Teksti: Marianne Nygård / Mediafocus

Kuvat: Pentik, Risulintu, Eva Solo (Finnish Design Shop), Mouse in House

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja