Mainos

Talvi palaa Etelä-Suomeenkin! Viikonloppuna lumisateita – ensi viikolla pakkanen kiristyy

Talvi sai pienen takaiskun Etelä-Suomessa, mutta se ei sen etenemistä hidasta: lunta tulee ennusteiden mukaan jo huomenna tai viimeistään ylihuomenna.

Vaikka talvi ei muualla Suomessa missään vaiheessa loppunutkaan, se kiristää otettaan muuallakin entisestään.

Maa suli lähes mustaksi vain pieneksi hetkeksi Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnan eteläosissa. Viikonloppuna Suomen yli pyyhkäisee kaksi matalapainetta, jotka tuovat mukanaan ensin pienempiä ja sitten kovempia lumisateita.

– Jos talven kriteeri on se, että lunta sataisi enemmän kuin pikku rippeet, niin se voi palata jo huomenna. Kehittyvä matalapaineen alue kulkee maan etelä- ja keskiosan yli itään lumisateineen, sanoo Forecan meteorologi Juha Föhr.

– Kovasta pyrystä ei ole vielä lauantaina kysymys ja voi olla, että sateet voivat olla aivan etelärannikolla räntää ja vettäkin. Loppuvaiheessa tulee kuitenkin lunta.

Jos huomisen lumisateet tulevat vetenä, toivoaan ei kannata vielä menettää – siihen suuntaan mennään, että pilvistä on ja lunta satelee. Huomista voimakkaampi matalapaineen alue ja sakeampi lumisade lähestyvät Suomea lännestä ja lounaasta.

– Sen lumisateet ovat sunnuntaina erityisesti maan eteläosissa, mutta paikoin myös keskiosassa ja ehkä ihan pohjoisessakin. Siellä ne ovat kuitenkin paljon vähäisempiä.

"Talvi on lujittamassa otettaan"

Muualla kuin aivan etelässä talvi ei missään vaiheessa päättynytkään. Lumisateiden lisäksi ilma kylmenee koko Suomessa.

– Etelässä, jossa on pilvisyyttä ja lumisateita, se tapahtuu hyvin hitaasti, mutta Lapissa pakkanen on tällä hetkelläkin kiristymässä. Suomi jää kylmemmän talvisemman ilman puolella yhä selvimmin.

Paukkupakkasia Etelä- tai Keski-Suomeenkaan ei ole näillä näkymin luvassa. Ensi viikon puolivälin jälkeen lämpötila voi kuitenkin laskea etelässäkin jopa kymmeneen miinusasteeseen.

– Voi olla, että ensi viikon loppupuolella on kymmenenkin astetta pakkasta ja itätuulta. Se tulee riippumaan hieman noiden matalapaineiden aikataulusta. Riittää, että matalapaine menee läheltäkin Suomea, niin kyllä se kovat pakkaset karkottaa, Föhr selittää.

– Olemme entistä selvemmin pakkasilmassa ja talvi on lujittamassa otettaan, hän tiivistää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.