"Talvi on taputeltu" – MTV:n meteorologi kertoi kolme syytä, miksi talvi ei ala tällä kertaa ollenkaan Etelä-Suomessa

Viikonlopuksi odotetaan myrskyä ja sadetta – meteorologi kertoo tuoreen tilanteen ja sen, joko kevät tulee 3:34
Viikonlopuksi ennustettiin myrskyä ja sadetta – kyllä, vesisadetta.

"Sori". Siinä on Forecan ja MTV Uutisten meteorologin Markus Mäntykannaksen viesti talven ystäville eteläisessä Suomessa.

Mäntykannas kirjoittaa Forecan blogissaan, että Euroopan keskuksen kuukausiennusteen mukaan talvi on jo taputeltu ja lähtölaskenta kevääseen on jo alkanut.

Mäntykannaksen mukaan ilmanpaine jakautuu seuraavina viikkoina vahvasti Euroopassa. Atlantilla ja Jäämerelle kulkeutuu voimakkaita matalapaineita, kun taas Länsi-Euroopan valtaa kunnon korkeapaine.

– Tämä on paras (pahin) mahdollinen talvenkarkoittaja-asetelma, Mäntykannas kirjoittaa.

Lumi, jää ja niiden puute sekä sitkeä polaaripyörre

Mäntykannas listaa blogissaan kolme syytä, jotka povaavat aikaista kevättä ja jopa termisen talven kokonaan väliin jäämistä Suomen eteläosissa. Ensimmäinen syistä on perin looginen: lunta on vähän jo lainkaan. Lumen ei näin tarvitse sulaa alta pois, ja lämpötilat pääsevät nopeammin nousemaan keväisiin lukemiin, koska lämpöä ei tarvita sitomaan lumen sulamista.

Mäntykannas kuitenkin muistuttaa, että osassa Lappia lunta on ollut jopa ennätyksellisen paljon. Lumitilanne pohjoisessa on entisestään vahvistumassa, joten kevät ei ole alkamassa vielä pitkään aikaan.

Toinen kevään alkua yleensä hidastava tekijä on paksu ja laaja jääpeite merellä. Nyt siitäkään ei ole haittaa, sillä jääkansi yleensä hyydyttäisi ensimmäiset kevään lämpimät ilmavirtaukset.

Pohjoisella napa-alueella jäitä sen sijaan on riittänyt jopa harvinaisen paljon, Mäntykannas kirjoittaa. Syynä on alueen tiivis polaaripyörre, joten arktisen kylmä ilmamassa on pysynyt napa-alueiden ympärillä. Jääpeite pitänee napa-alueen hyvin kylmänä pitkään, ja jos lämpötilaerot eteläisimmille leveysasteille pysyvät isoina, antaa se voimia polaaripyörteelle. Mäntykannaksen mukaan se on omiaan pitämään lännestä saapuvat lämpimät virtaukset elossa.

Lue myös:

    Uusimmat