Pitkän ajan ennuste julki: Suomeen luvassa "lämpöpiikkejä" ja mahdollisesti lämmin kevät – "Toivottavasti tämä toteutuu!"

Hyytävät pakkaset koettelevat Suomea nyt, mutta edessäpäin häämöttää lämmin kevät. Näin povailee Forecan meteorologien kevätennuste.

– Kylmää lopputalvea voi tänä vuonna seurata lämmin kevät – toivottavasti tämä toteutuu, kirjoittaa Forecan sivuilla meteorologi Markus Mäntykannas.

Vuodenaikavaihtelut jäivät pois viime vuonna 

Viime vuonna hyvin suuressa osassa maata ei talvea voitu "talveksi" kutsua. Kevät puolestaan oli viileä.

–  Osassa maata samantyyppinen sää jatkui käytännössä marraskuulta huhtikuulle ja vuodenaikojen vaihtumista tuskin edes huomasi eteläisessä Suomessa, Mäntykannas jatkaa.

Suomeen povaillaan nyt lämmintä kevättä

Tänä vuonna on saatu kokea aitoa vuodenaikojen vaihtelua, kun lumi vihdoin peitti maan Etelä-Suomea myöten tammikuussa.

Forecan mukaan on todennäköistä, että tänä vuonna myös kevät erottuu selvästi vuodenaikojen kirjosta.

–  Vuodenaikaisennusteessa näkyy viitteitä siitä, että erityisesti Brittein saarilla ja niiden länsipuolella Atlantilla ilmanpaine on tulevan kevään aikana tavanomaista korkeampi. Suomen yllä ilmanpainepoikkeamaa ei näy suuntaan eikä toiseen.

– Korkeamman ilmanpaineen kieleke yltää itse asiassa Atlantilta koko Keski-Euroopan halki kohti Venäjää, mikä viittaa länsivirtausten mahdollisuuteen Pohjois-Euroopassa.

Ilmanpainejakauma antaa Forecan mukaan viitteitä siitä, että Suomen kevätsää on nopeasti vaihtelevaa ja keskimäärin meillä vallitsevat länsivirtaukset.

– Tässä astelemassa on mahdollista kokea useampaankin otteeseen föhn-tilanteita ja niihin liittyviä lämpöpiikkejä. Keväästä näyttäisi pitkän sääennusteen mukaan muodostuvan tavanomaista lämpimämpi erityisesti Euroopan itä- ja pohjoispuoliskolla. Länsi-Euroopassa oltaisiin lähempänä pitkäaikaisia keskiarvoja.

Foreca muistuttaa kuitenkin, että pitkän ajan sääennusteisiin liittyy aina epävarmuuksia – varsinkin korkeilla leveysasteilla.

Katso myös: 

3:45


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja