Talven kylmimmät hetket ovat käsillä – pakkasukko saa kuitenkin pian nenilleen, kun tuuli kääntyy

Energiasäässä huolestuttavasti kireää pakkasta ja tyyntyvää tuulta 4:33
Energiasäässä huolestuttavasti kireää pakkasta ja tyyntyvää tuulta.

Kireät pakkaslukemat jatkuvat ainakin vielä parisen päivää ennustaa Forecan meteorologi Joonas Koskela MTV Uutiset Livelle.

Lapissa pakkanen voi kiristyä pilvisyydestä riippuen yli 20 asteeseen. Etelässä on tänään ollut kymmenisen astetta pakkasta, mutta tuuli lisää sen purevuutta usealla asteella.

– Kiristynyt pakkanen lisää sähkönkulutusta ja päälle tulee vielä tuuli, joka saa sen tosiaan tuntumaan kylmemmältä.

– Positiivista tässä on, että tällä hetkellä vielä vähän tuulee ja voimalat pyörivät, Koskela kommentoi sään vaikutusta energiantuotantoon, Joonas Koskela sanoo.

Ilmatieteen laitos varoitti aiemmin tänään purevasta pakkasesta etelässä, maan länsiosissa, sekä Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa.

Korkeapaineen keskus tulee päälle

Perjantain aikana korkeapaine on liikkumassa maan yli kaakkoon, ja siinä vaiheessa tuulikin tyyntyy hetkeksi.

– Etelässä ovat kaikkein kylmimmät hetket edessä, kun korkeapaineen keskus tulee päälle. Selkeillä alueilla pakkanen voi painua kahdenkymmenen asteen paikkeille etelässäkin, jos pilvisyys ei pääse lisääntymään.

Korkeapaine väistyy kuitenkin jo viikonlopun aikana kohti itää, ja etelän ja kaakon välinen tuuli voimistuu.

– Siinä vaiheessa kaikkein kireimmät pakkasta ovat nopeastikin hellittämässä. Lauantaina on vielä kylmä ja etenkin pohjoisessa saattaa olla paikoin lähes 30 astetta pakkasta.

Sunnuntaina eteläisen ilmavirtauksen odotetaan laskevan pakkaslukemia jo selvästi. Etelässä lämpötila lauhtuu kymmenen pakkasasteen alapuolelle ja pohjoisessa lämpötilan odotetaan olevan 10 ja 20 pakkasasteen välillä.

Ensi viikosta odotetaan sateista ja roimasti lauhtuva sää voi tuoda mukanaan lunta, vettä, räntää sekä liukkaita kelejä.

– Vettä voi olla jään päällä ja kelit hyvinkin vaikeat. Ennusteet tarkentuvat vielä.

Katso koko säälähetys tämän jutun videolta.

Lue myös:

    Uusimmat