Tältä näyttää presidentti Koiviston hautamuistomerkki – "Historia, kuluma ja virheet ovat merkityksellinen osa teosta"

Tältä näyttää presidentti Koiviston hautamuistomerkki 0:31

Presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkki paljastettiin tänään sunnuntaina Hietaniemen Hautausmaalla Helsingissä. Komean teoksen on suunnitellut Perttu Saksa.

Presidentti Koiviston hautamuistomerkin on suunnitellut kuvataitelija, valokuvaaja Perttu Saksa. Hänen teoksensa Kartta voitti keväällä hautamuistomerkistä järjestetyn suunnittelukilpailun.

– Kunnioitan presidentti Koivistoa suuresti. Tapasin hänet kerran, noin kymmenen vuotta sitten. Muistan hänet hyvin rauhallisena, suurta elämännäkemystä ja pitkää historiaa huokuvana henkilönä, kuvataiteilija Saksa kertoo.

"Teos on kehotus ymmärtää menneisyyttämme"

Presidentti Koivisto oli kiinnostunut historiasta. Muistomerkissä menneisyys ja sen merkitykset onkin tuotu osaksi teosta.

– Historia, kuluma ja virheet ovat merkityksellinen osa teosta. Kun rikkoutuneet palat on yhdistetty toisiinsa, esine on tärkeämpi kuin mitä se oli ehjänä. Pinnalle muodostunut kuvio ei esitä mitään, mutta sen voi ajatella henkisenä karttana, joka on kehotus ymmärtää menneisyyttämme, Saksa sanoo.

Saksa kertoo, että teoksen varsinaiset muodot on toteutettu käsin.

– Toivon, että käsityö ja ihmisen työn läsnäolo jäisivät jollain tavalla elämään, vähän niin kuin haamuna tähän teokseen. Jonkinlaisena läsnäolona. 

Videon kuvat: Perttu Saksa ja Jussi Toivanen / Valtioneuvoston kanslia​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat