Rauhantekijä Ahtisaaren hautamuistomerkiksi valittiin graniittinen oliivinlehti

Presidentti Martti Ahtisaaren hautamuistomerkin suunnittelukilpailun tulokset julkistettiin 30:35
Voittanut taideteos on vihreästä marmorista tehty, ja kuvaa rauhan symbolina tunnettua oliivinlehteä. Teoksen nimi Autuas pohjautuu Raamatun Autuaita ovat rauhantekijät -lauseeseen (Matt 5:9).

Presidentti Martti Ahtisaaren haudalle tulee Harri Pakarisen teosehdotus, joka muistuttaa rauhansymbolina tunnettua oliivinlehteä.

Ahtisaari kuoli viime lokakuussa 86-vuotiaana, ja haudattiin Hietaniemen hautausmaalle.

Rauhanmiehenä tunnetun Presidentti Ahtisaaren hautajaiset pidettiin Martinpäivänä viime marraskuussa, ja haudalla on tähän asti ollut yksinkertainen, väliaikainen hautakivi.

Tavan mukaan haudan pysyvä muistomerkki valittiin kilpailun avulla. 

Voittanut taideteos on vihreästä graniitista tehty, ja se kuvaa rauhan symbolina tunnettua oliivinlehteä. Teoksen nimi Autuas pohjautuu Raamatun Autuaita ovat rauhantekijät -lauseeseen (Matt 5:9). Kilpailun voitosta palkittiin lisäksi 12 000 eurolla.

Voittajasta päätti palkintolautakunta, johon kuuluivat yhdeksän hautamuistomerkkitoimikunnan jäsentä sekä kaksi Suomen Taiteilijaseuran nimeämää henkilöä. Kilpailu toteutettiin anonyymisti.

Palkintolautakunnan arvion mukaan teos on pelkistetty ja vaikuttavan kookas. Ylämaan vihreästä graniitista veistetty yksinkertainen muistomerkki ottaa leveän hautapaikan hyvin haltuun.

Toinen palkintosija teosehdotukselle Rauha

Toiselle palkintosijalle (7 000 euroa) kilpailussa tuli Aleksi Kraaman teosehdotus Rauha

– Teoksen pinnan vaalean kivilaatan geometrian tausta ja tarina tuovat löytämisen iloa ja vievät ajatukset tilaan ja ikuisuuteen. Teos on runollisesti synnytetty kolmesta keskipisteestä lähtevistä aalloista, jotka kohtaavat toisensa, palkintolautakunta arvioi.

Kolmannen palkinnon (4 000 euroa) sai Joakim BreitensteininSävyjä. Teosehdotuksessa rakennetaan käytetyistä tiilistä huokoinen muuri. Ideana on etsiä tiilet presidentti Martti Ahtisaaren elämän ja uran kannalta merkityksellisistä paikoista.

Pertti Kukkosen ja Pekka Ojalammin ehdotus Rauhaa kohti sai tuhannen euron kunniamaininnan. Mustasta graniitista veistetty puhutteleva vaakasuuntainen teos kuvaa rauhan tekemisen prosessia.

Kilpailun loppumetreille valitut teokset ovat nyt näytillä Kansallisarkistossa, ja valmistunut muistomerkki paljastetaan haudalla niinikään Martinpäivänä marraskuun lopulla, tasan vuosi presidentti Ahtisaaren hautajaisten jälkeen.

Jutun otsikkoon ja tekstiin korjattu 15.5. kello 16.25 muistomerkin materiaali, joka on graniitti, ei marmori.

Lue myös:

    Uusimmat