Mainos

"Lentopallo ja pelinumero esiin" – kansalaiset kertovat ajatuksensa presidentti Koiviston muistomerkiksi

Lentopallo ja hiuskiekura, nämä presidentti Mauno Koivistoon liittyvät mielikuvat nousevat esille MTV Uutisten lukijoiden ehdotuksissa presidentin hautamuistomerkiksi. 

Presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkin toteutusta varten asetettu toimikunta on käynnistänyt hautamuistomerkin suunnittelukilpailun.

Alivaltiosihteeri Timo Lankisen johtama hautamuistomerkkitoimikunta kutsuu kaikkia suomalaisia ja Suomessa pysyvästi asuvia ulkomaalaisia ammattitaitelijoita ottamaan osaa kilpailuun.

Presidentti Koivisto on haudattu Hietaniemen hautausmaalle alueelle, jossa sijaitsevat presidentti Urho Kekkosen ja Risto Rytin haudat.  

MTV Uutiset kysyi sekä lukijoilta että hautapaikkaa katsomaan tulleilta kansalaisilta ajatuksia muistomerkin suhteen. Useassa vastauksessa muistetaan Koiviston intohimo lentopalloa kohtaan. 

– Jonkinlainen lentopallo ja Koiviston pelinumero esiin, ehdottaa Tiina.

– Maasta nouseva käsi lentopallon kera? kirjoittaa Juha.

– (Koivisto oli) Lentopallomiehiä. Eiköhän se siitä lähtisi, pohtii Jari.

Omaisten ajatuksia kunnioitettava

Monessa vastauksessa ehdotetaan myös jotain sotaan tai asevoimiin liittyvää aihetta. 

– Sotamies konepistoolin kanssa, ehdottaa Markus.

Useammallekin vastaajalle tulee Koivistosta mieleen hänen hiuskiehkuransa, ja he pohtivat, saisiko sen ympärille jonkinlaista ideaa rakennettua. 

Suurimmassa osassa vastauksista toivotaan, että Koiviston muistomerkki olisi enemmän vaatimaton kuin suurieleisen räiskyvä. Lukijat pitävät tärkeänä sitä, että muistomerkki on myös omaisten mieleen.

– Koko hauta-alue reunataan kivillä (vertaa jalkakäytävän kivet) ja itse hautakiven voisi maalata kullanväriseksi ja tekstin mustaksi, Siinä se sitten onkin, ehdottaa Jori. 

– Tuohan on ihan hyvä, tarviiko kukaan kummempaa? miettii Paula.

”Kekkosen monumenttia pienempi kivi enemmän Koiviston tyyliä”

Presidentti Mauno Koivisto kuoli perjantaina 12. toukokuuta 2017 kello 21.15 Meilahden sairaalassa. Hän oli kuollessaan 93-vuotias.

Koiviston valtiolliset hautajaiset pidettiin helatorstaina 25. toukokuuta. Siunaustilaisuus oli Helsingin tuomiokirkossa kello 13, jossa hautaan siunaamisen toimitti piispa Eero Huovinen.

MTV Uutiset vieraili Hietaniemen hautausmaalla kysymässä kävijöiden ajatuksia muistomerkin suhteen hautajaisten jälkeen. Julkaisemme kansalaisten ajatuksia nyt uudelleen kilpailun alkamisen vuoksi.

Presidentti Mauno Koiviston hautapaikan väliaikainen kivi Helsingin Hietaniemessä vaikuttaa asialliselta, mutta vaatimattomalta kahden edesmenneen presidentin, Urho Kekkosen ja Risto Rytin, näyttävien hautamonumenttien välissä.

Lähelle haudattujen vaikuttajien, kuten valtioneuvos Harri Holkerin ja pääministeri Kalevi Sorsan, hautamuistomerkit ovat reilusti perinteisestä matkalaukkumallia suurempia.  

Hautausmaalla Koiviston haudalla vierailleiden mielestä presidentti Mauno Koiviston pysyvä hautamuistomerkki voisi olla vaatimaton ja koruton.

Edesmenneen presidentti Koiviston tyyliä olisi viereistä Urho Kekkosen hautamonumenttia pienempi hautamuistomerkki, tuumivat Hietaniemen hautausmaalla liikkuneet haastateltavat.

Yhtä ja oikeaa mielipidettä sopivasta hautakivestä ei ole olemassakaan, mutta haastatteluissa nousee selvästi esiin se, että presidentti Koiviston hautakiveltä toivotaan maltillisuutta niin koon kuin tyylin suhteen.

”Tarviiko kaiken olla näin suurta?”

Jari ja Riitta Laitinen pohtivat, voisiko kivessä olla kaiverrettuna esimerkiksi muistolauseita jälkipolville. Entä voisiko presidentin puoluekanta tai harrastukset näkyä tulevassa muistokivessä?

– Kyllä puoluekanta ja harrastukset voisivat näkyä jotenkin tulevassa kivessä. Kiven värillä ei ole niin väliä. Nimi riittää, vastaa Riitta Laitinen.

Hän uskoo, että paikalle saattaa tulla samantyylinen iso paasi kuin Kekkosella.

– Mutta tarviiko kaiken olla näin suurta?

Ippa Keskitalon mielestä Koivistolle sopisi kaunis ja eleetön, kenties mustanharmaa kivi.

– Yksinkertaista, eleetöntä. Ei liian mahtipontista. Koiviston tuleva muistokivi voisi olla Kekkosen kiveä pienempi ja kauniimpi.

Monet valtionmiehistä on haudattu samalle hautausmaalle. Keskitalon mielestä se on hyvä asia, sillä paikalle on helppo löytää ja monet haluavat nähdä kaikki hautapaikat samalla kerralla. 

– Täällä on kaunista. Kelpaisi varmaan monelle, Keskitalo tuumaa.

Ingegerd Eklund on yhtä mieltä muiden kanssa Koivistolle sopivan hautakiven suuruudesta.

– Sellainen, joka kunnioittaa häntä, mutta aika vaatimaton.

Eklundin mielestä kivi materiaalina sopii paikalle parhaiten.

– Pelkistetty, ei patsasta, lisää Ingegerd.

Ammattitaiteilijoille suunnattu kilpailu julkistettiin 2. tammikuuta, ja ehdotuksia otetaan vastaan 14. maaliskuuta 2018 saakka.

Kilpailun tulokset julkistetaan 9. huhtikuuta 2018.

Tavoitteena on, että muistomerkki on valmis ja sijoitettu paikalleen Hietaniemen hautausmaalle presidentti Koiviston syntymäpäivänä 25. marraskuuta.

Hietaniemen hautausmaalla tehdyt haastattelut ovat osa MTV Uutisten ja Helsingin avoimen yliopiston journalismikurssin lopputyötä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.