Tältä näyttää kukkakaali maailman tarkimmassa valokuvassa – 3 200 megapikselin valokuva otettiin kameralla, joka pystyisi erottamaan golfpallon yli 20 kilometrien päästä

Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä on julkaissut maailman tarkimman valokuvan. Se on otettu kameralla, jonka toivotaan valottavan aikanaan avaruuden arvoituksia. Ensimmäisen kuvan kohde on kuitenkin vielä huomattavasti arkisempi: kukkakaali.

Tapauksesta raportoi yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston yhteydessä toimiva hiukkaskiihdytinlaboratorio SLAC National Accelerator tiedotteessaan. Suomessa asiasta on uutisoinut Tekniikan Maailma.

Kameran avulla on tarkoitus tutkia aikanaan kosmisia mysteerejä ja pimeää ainetta osana Vera C. Rubin -observatorion avaruustutkimusta.

Oservatorio on rakenteilla Chilessä sijaitsevalle Cerro Pachón -vuorelle.

Kameran omionaisuuksia käytetään ennennäkemättömässä tutmimuksessa

Tammikuussa valmistuneen kameran ensitesteissä kuvauskohteeksi valittiin tähtitaivaan sijaan huomattavasti maanläheisempi kohde, kukkakaali.

– Kuvat ovat niin suuria, että niiden näyttämiseen täydessä koossaan tarvittaisiin lähes 400 4k-televisiota. Lisäksi niistä pystyisi erottamaan 24 kilometrin päässä sijaitsevan golfpallon, tiedotteessa kerrotaan.

– Näitä ja muita ominaisuuksia tullaan pian hyödyntämään ennennäkemättömässä astrofysiikan tutkimuksessa.

Polttotason testeissä kuvattiin myös muita kohteita, kuten tähtitieteilijä Vera Rubinista otettua valokuvaa ja niin sanottua Flammarion-kaiverrusta.

Rubin teki aikanaan uraauurtavaa työtä muun muassa pimeän aineen tutkimuksessa.

Lue myös:

    Uusimmat