Tältä näyttää Jennin ja Saulin tuleva koti – vieraile virtuaalisesti!

Presidentin virka-asunto Mäntyniemi vaihtaa pian omistajaa. Upean asunnon edustuspuolen sisustus on tarkkaan harkittu, mutta yksityisen puolen Jenni Haukio ja Sauli Niinistö saavat muokata mieleisekseen. Tasavallan presidentin virallisten sivujen välityksellä on mahdollista vierailla asunnossa virtuaalisesti – näe itse, miltä uudessa kodissa näyttää!

Kun presidenttien entinen virka-asunto Tamminiemi jäi 1981 sairastuneen presidentti Kekkosen käyttöön, valtioneuvosto päätti rakentaa tasavallan presidentille uuden virka-asunnon.

Mäntyniemi valmistui Helsingin Meilahteen vuonna 1993. Asunnon rakennuskustannukset olivat yhteensä 200 miljoonaa markkaa.

Mäntyniemen kokonaispinta-ala on 2 200 neliömetriä, josta tasavallan presidentin käytössä asunto-, työ- ja edustustarkoituksiin on 1400 neliömetriä. Muut tilat ovat tasavallan presidentin kanslian käytössä tai varattu huolto-, varasto- ja teknisiksi tiloiksi.

Suomalainen design tärkeä osa sisustusta

Edustustiloista löytyy muun muassa 24 hengen ruokasali, presidentin työhuoneen ja neljä muuta huonetta aputiloineen ja huoneiden sisustus on tarkkaan harkittu.

Mäntyniemen sisustus on pyritty luomaan mahdollisimman yhtenäiseksi: esineistö aina kalusteista tekstiileihin ja aterimiin on suunniteltu erityisesti presidentin virka-asuntoa varten.

Huoneista löytyy lisäksi runsaasti suomalaista taidetta, jota hankittiin kilpailujen kautta: Tiloista löytyy muun muassa Reijo Paavilaisen Lemminkäisen retket, joka sijaitsee heti sisääntuloaulassa, ruokasalissa on Kimi Pakarisen Sama veri kaikissa meissä ja presidentin työhuoneessa sijaitsee Irma Kukkasjärven seinätekstiili Gobeliini.

Mäntyniemen on suunnitellut arkkitehtipariskunta Raili ja Reima Pietilä ja työ jäi hediän viimeisekseen. Tontin piha-alueet on suunnitellut Maj-Lis Rosenbröijer.

Jennille vapaat kädet yksityisiin tiloihin

Edustuspuolen sisustusta ei tuore presidenttipari saa muuttaa, mutta yksityisten tilojen suhteen Jenni Haukio ja Sauli Niinistö saavat ilmentää omaa makuaan haluamallaan tavalla. Varsinaista määrärahaa he eivät kuitenkaan sisustamiseen valtiolta saa.

Mäntyniemessä on tosin jo valmiina suomalaista designia olevat kalusteet, joten heidän ei tarvitse ottaa entisen kotinsa irtaimistoa mukaansa.

Privaattipuoli pitää sisällään hallin, olohuoneen, ruokailuhuoneen, presidentin 40 neliön makuuhuoneen ja presidentin puolison 16 neliön makuuhuoneen ja puolison työhuoneen. Yksityispuolella on lisäksi kaksi muuta makuuhuonetta, keittiö ja sauna pulahdusaltaineen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja